Tuesday, February 03, 2009

My Fitness Log ~ Update BP

Dah lama posting "My Fitness Log" ini aku simpan sebagai 'draft'. Tapi akhir2 ini, aku rasa baik aku kongsi maklumat ini dgn rakan2 terutama yg ada masalah kesihatan i.e. 'darah tinggi'.

Aku bersara dr perkhidmatan TLDM pada 2004, selepas 27 thn berkhidmat. Selepas tuu kerja dgn Swasta di Kemaman selama hampir 3 thn . . . dgn swasta niii al-maklumlah ! Kalau badan sihat pun, boleh jatuh sakit ~ he he he. Selepas 2 thn di Kemaman aku dapat "BP" (Blood Pressure, bukan Pingat Kebesaran . . . .ha3).

Masa tuu aku rasa menyesal & 'kecewa' yg amat sangat kerana mengabaikan xtvt berbasikal dok asyik kerja, kerja & kerja. Masa tu, kayuh pun main2 ajer kat Kemaman kerana keletihan selepas balik kerja. Seminggu lebih dok turun naik hospital Daerah Kemaman tiap2 pagi utk check BP . . . at last, Memang Sah dapat BP. Doktor kata, "mulai skrg encik kena makan ubat . . . jgn tinggal". Mak oiiii banyak nyer dia bagi stok kat aku . . . . (dalam hati) . . . sayuu, "orang kata kalau dah ada BP, nanti dia mai Jantung . . . lepas tuuu "jadi taukey kilang gula'. Lepas tuuu ~ hu hu hu !

Ikhlas memang aku rasa cuak/takut (bukan takut mati, tapi tak mau laa penyakit yg macam ini). Aku bertekad : "sebelum ini aku pernah lalui latihan/tugas yg lebih lasak 'berbulan2', tak kan aku tak mampu berusaha mengatasi penyakit ini". So, sejak itu aku bekerja keras dgn mengambil risiko sendiri utk tidak menjamah 'ubat' tersebut. Bila ada waktu lapang jer ride, ride, then bike to work 30km daily . . . weekend jer buat long distance 100km+ . . . tanpa rasa jemu. Balik SP pada tahun 2007. Sekali lagi buat 'appointment'/'medical checkup & stress test".

Alhamdulillah 'semua clear'. Sekarang Tahap Kesihatan kembali Normal. Personal Health Record kat bawah nii . . . hanya utk berkongsi dgn kawan2 . . . . jauh sekali utk menunjuk2 @riak @ 'showing off' . Nawaitu saya baik ~ where there is a will, there is a Way !

Note pada kawan2 : Berat badan aku dulu pernah cecah 87kg. Mula aktif/serious cycling kembali pada tahun 1996. Target aku masa tuu semata2 utk kurangkan berat badan. Dlm brpa bulan sahaja berat badan susut dan kekal bawah 80kg dan sekarang 76.5kg . . . insyaAllah ~ target utk 74 or 75kg udahler . . . nanti nampak kurus sangat.

So, walau sibuk macam mana sekali pun bekerja atau urusan harian . . . luangkanlah sedikit masa utk 'quality work-0ut' or go for a 'quality ride' ~ i means wz averave speed 25km and above . . . kerana
Anda Juga Mampu Mengubahnya !

At age of (coming) 52, Insya'Allah will 'work hard' to get :
  • Best Heart Rate ( <>
  • Ideal Weight ( 72 - 73 )
  • BMI 25.3

Rekod Pemeriksaaan ramly Sp Bagi Tujuan Permonitoran !

Tarikh

Masa

Ujian

BP

(MM/HG)

Paras Glukosa

Paras

Kolesterol

Berat

Badan

Tinggi

BMI

27/12/08

7.11pm

Slpas 3 jam makan

130/80

Normal

6.0

Paling Baik

4.19

Baik

77

172

26

12/1/09

10.0 am

Slepas 2 jam sarapan

130/80

5.4

4.29

77

172

26

4/5/09

8.30 pm

Slepas 4 jam makan

126/82



76.5

172



Note: BMI 26 . . . he he he !

Tapi aku dah rasa kurus. Habis semua seluar lama size 33/34 dah boleh pakai . . . kalau bawah 26 alamat makin kurus laaaa. Mungkin juga otot2 yg pejal buat berat badan aku tak berubah . . . Will try to get d' "Best". . . . . .

PARAS TEKANAN DARAH - ramly sp

Kategori

Diastolik

Sistolik

Normal

130 ke bawah

85 ke bawah

Paras Pertengahan

130 > 139

85 > 89

· Tahap 1- Sedikit

140 > 159

90 > 99

· Tahap 2 - Sederhana

160 > 179

100 > 109

· Tahap 3 - Bahaya

180 > 209

110 > 119

· Tahap 4 - Amat Bahaya

> 210

> 120


PARAS GLUKOSA DARAH - ramly sp

Masa Ujian

Paling Baik

Boleh diterima

Lemah

Puasa (6 jam tanpa makan)

3.5 > 5.3

5.4 > 7.8

> 7.8

2 jam selepas makan

4.4 > 6.7

6.8 > 10.0

> 10.0


PARAS KOLESTEROL - ramly sp

BAIK

BOLEH DITERIMA

LEMAH

5.2 ke bawah

5.2 > 6.5

> 6.5

3 comments:

wari said...

Syabas dapat mencapai tahap kesihatan yang baik.

As for me, I used to weigh 115-120 (saiz 46), and baru je 2-3 tahun lepas aku mula active. Aku cuba jalan jauh tiap2 malam, sekarang insyallah, dah boleh jog/lari. Pasal beskal, memang suka MTB, dan baru je dapat road bike.

Tapi yang payah sikit nak bawak basikal tiap2 hari. Kalau boleh, memang aku tinggalkan kereta.

So far, aku slowly but surely lose weight. No hurry. Sebulan sekilo, alhamdulillah, Skarang dah 90kg, and going strong :)

Aku dah visit site nie dah lama jugak, cuma skali2 je nak comment :)

仔仔 said...

徵信社,尋人,偵探,偵探社,徵才,私家偵探,徵信,徵信社,徵信公司,抓猴,出軌,背叛,婚姻,劈腿,感情,第三者,婚外情,一夜情,小老婆,外遇,市場調查,公平交易法,抓姦,債務,債務協商,應收帳款,詐欺,離婚,監護權,法律諮詢,法律常識,離婚諮詢,錄音,找人,追蹤器,GPS,徵信,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信社

ramly SP said...

Wari . . . all d best to you :-)