Wednesday, April 30, 2008

Penang Hill "Ice Kacang @ Kamikaze Ride"

Date : 3rd May-08


Meet : Youth Park Exit Carpark
Time : 8.30am
Trail 1 : Jeep Track – Pg Hill – - Tiger Hill – Iron Cross – Terrapin Trail – AID – – Balik masing-masing
Trail 2 : Jeep Track – Pg Hill – - Tiger Hill – Iron Cross – 24 Switchbaks – Titi Kerawang – Balik Pulau – Sacred Heart – Len Cheow Yen – Terrapin – AID – Balik masing-masing
Distance : TBA
Ride Leader : ShaMoon KOTRT "torturing maa' (alamak Jeep track tuuu tak leh tukar naik 'k/api bkt' ke ! he he he. Nii nak kena bawa oksigen, x leh modified lubang hidung lagi dah !) C u Dare !





Monday, April 28, 2008

SP > Betong > SP 166km

“Fun Ride”

(Note: Semua Waktu Malaysia/Thailand -1hrs. Just to Share ! Sekadar rujukan aku semata2. Ride for Fun !)


Wakie Wakie - jam 5.30 dah bangun. Selepas Subuh mula kayuh perlahan2 ke Institut Perguruan S.A.H Sg Petani, jarak lebih kurang 5km dr rumah aku. Tiba lokasi Start/Finish 06.50. Tepat jam 07.00 Dean Mak muncul dengan Trek Navigator 100 + tayar semi-slick 1.95 wow boleh tahan Bro !. Thanks Dean Mak , at last kita 2 orang aje ride pagi ini SP > Baling > Betong > SP. Yang lain tak leh ride i.e. Ong d’ clock tower ‘demam’ belum baik, Roslan kurang ‘sihat’ sebab distance tuuu . . .(he he he x paa Bro lain kali kita cuba). Onn masalah ‘physical’ sorry Bro Joking !

ETD SP 07.00 pagi. Route Sp > Baling ‘flat & rolling’ Cuaca agak panas sepanjang jln ke Baling. Setelah berkayuh lebih kurang 2jam 20 minit dgn average speed 24.7km kami berehat sekejap (1jam) kat Restoran Maneera Baling pekena tea ‘o’ limau panas + 2 set roti baker + 2 biji telor separuh masak tiap seorang. Dean Mak seperti biasa dok pekena ‘power stick’. No Komen ! Aku dulu pun heavy smoker tapi dah quit smoking . . . dah lebih 18 tahun (ini adalah attempt kali ke 5) baru dapat buang tabiat tuu. . . ! Pheww lega rasanya terlepas cengkaman rokok ini.

ETD Baling > Betong 10.15 pagi. Mula mendaki Gunung Inas . . . .dua set roti bakar+ 2 biji telor buat aku semput mendaki’ hingga ke Betong. ETA Betong 12.20 terus ke kedai Amin Betong Mountain Bike. Amin tauke kedai baru shja balik ride, ‘guide’ geng Ipoh. Kat kedai Amin ramai geng2 Betong baru balik ride. Aku & Dean Mak tumpang mandi kat kedai Amin lepas tuu ajak dia join lunch sekali. Terima Kasih Amin bagi aku pinjam ‘short’ hang. Balik dari lunch pii kedai Amin, dok sat mai pulak geng Bukit Mertajam. Apa lagi bla bla bla & ‘walk around’ sampai jam 4.00 ptg. Alamak ! pukul brpa nak ride balik SP ni ?

ETD Betong > Baling 16.30 cuaca mendung hingga ke Baling. ‘Downhill’ Gunung Inas saat yg paling dinantikan. Bayangkan 7 ke 8km DH all d’ way to Baling . . . top speed 63km sahaja. Pehhh ! Dalam masa 1 jam 15 min. kami dah sampai kat pekan Baling. Selepas short break utk ‘power stick’ kami terus ride dlm kegelapan malam menuju ke Sg Petani. Kayuhan balik macam ‘race & chase’. Dalam masa 4jam 30min (termasuk 1jam rehat) kami dah sampai ke SP. Wow ! aku rasa average speed kami pecut melebihi 25km. Ada peningkatan !

Dirt Log

Date : 27th Apr 2008
ETD SP 07.00 > ETA Baling 09.20 > ETA Betong 12.20
ETD Betong 16.30 > ETA Sg Petani 21.00
Distance : 166km
Route : SP > Baling > Betong > SP
: SP > Baling (57km), Time (approx) : 2hrs 20mins.
: Baling > Betong (Climbing Mt Inas) 26km : 2hrs
: (Back Track)
- Betong > Baling : 1hr. 15mins. Average speed 24.7km
- Baling > Sg Petani : 4hrs 30 mins.including 1hrs stopping time. average>25km ?

Moral :

> 1st. Thanks to Dean Mak for accompany & sharing d’ pain in Fun ride’to Betong & back to Sg Petani in one piece !


Aims:


> Fun and hearty ride.
> Built up our 'coolness' in long distance.
> For En Roslan & Mr Ong & Mr Onn see u’ guys in our next ‘painless ride’ ! He he he Epi Cranking Guys !

R & R kat Pekan Baling

Dean Mak's Trek Navigator 100 (touring bike) !

jamu hantu raya ke nii ?


Scenic View from Mt Inas

MALAYA ? ? ?


Depan kedai Amin ! Nice Guy ! Khop Khun Kap bagi aku pinjam short hang !



RM 3,250.00 ?


Canadian ! - Rocky Mountain rm 3k + + + hanya 4 shja frame ini berada di Thailand !

“Betong has the world's largest postbox. It seems unlikely that Betong's postmen could ever get that busy, but built in 1924 this British style red pillar post box stands towards the northern end of town. The postbox is a functioning one so you can post your swallow shit covered postcards here for added prestige”.



See u' guys in our next 'painless ride' !

Sunday, April 20, 2008

Kayuhan Hutan Janing - Update

Salam utk semua riders, Hardtail aku "kong" tinggai kat a.star semalam on d way balik utk service. Sepanjang kayuhan tarmac 16km on d way to UUM bunyi ngok ngek ngok ngek (basikal cap ayam). . .! Tapi kalu pakai Musang dok main melata x guna gak ha ha ha nanti jadi ayam denak !

Ok ni gambar yg sempat dirakam semasa ride kat Hutan Janing. Kayuhan kali ini lebih kpd 'media coverage' utk 'flag' posisi penting kat GPS bagi rujukan kayuhan akan datang. 16km tarmac pertama memang 'sedap' berdesup depa speeding. . .dan tunggu kat simpang offroad.

1st stage offroad, aku ride di depan bersama Loso, Azmi. Wan Shahidan & anak dan Shuhazi utk rakam gambar kawan2 di belakang. Tunggu punya tunggu (lebih 30 minit) tak juga nampak bayang depa. 'Kuasa alam' telah menguji keghairahan/eagerness kita. Laluan jalan lori balak yg dianggap mudah bertukar menjadi lumpur yg memenatkan. Kami gagal utk menghubungi kumpulan ke dua (jarak lebih kurang 1.5km nanti lihat route gps bila dah update). "Komunikasi" terputus about 35 mins. . . kami backtrack (jadi 3km) . . . . mencari rakan2 ! Akhirnya berjaya menemui mereka yg ketika itu berada di dlm "tub" kolam Janing ! Adoooiiiii ! Mechanical Break Down ka ? ha ha ha !

Start : 08.45
Finish : 16.00
Dist. : 60.2km (shortcut)

Ok Lesson learned just to share - (khas utk riders lain yg ingin 'ride' (suffer) kat Hutan Janing :
trail ini memang 'cantik', namun keperluan asas survival/first aid kits jgn diabaikan.

  • Saya syorkan sdra tengok Astro "Man vs Wild" utk dapatkan tips "prepare for d' worst"

  • Aku bawa 3 snack/power bar, tapi hanya utk waktu kritikal sahaja. (maaf Loso) aku x beri kat hang. . .kerana sumber makanan lain masih ada he he he ! i.e. nasi bungkus.

  • Hangpa perasan tak tompok2 tahi gajah di route shortcut ? Tahi gajah yg basah (kalu x de air la) memberi sumber galian garam pd badan (darurat saja). (selain air kencing sendiri) tapi hangpa kena belajar2 rasa sikit2. . . .rasa macam akar kayu ! he he he !

  • Route short cut - Ada Pokok 'belalai gajah' dicantas kulit dan rendam dlm air, memberi tenaga tambahan (tak lalok kalu minum banyak). powernya lebih kurang 'daun ketum'. Kalau Mat Kedah minum air ni. alamat gantung beskal laaa. . .dok "paku" memanjang ! ha ha ha !

  • TRM MTB high time ur' group daftar kelab gerek ni. . .

  • TRM All d' best 2u all, keep it up a good team ! and xplore more !

    "lagi banyak kita kayuh, lagi banyak yg kita tidak tahu"
Nii saja gambar yg sempat aku rakam . . . tak banyak kerana 'asyik' dgn kayuhan !


"B4 d' Ride Man vs Wild"
Shuhazi, ramlySp, Azmi KOTRT, Wei liang, Haslizan@zankx, Anak W Shahidan, Loso, Hj Shuib, Wan Shahidan, Sohaime & Chif Insp Safuan
& Shamoon (in Red)
UUM > Puncak Janing

physical breakdown !

Wan Shahidan: boleh mampuis kalu ikut dia ! Wayar Putus !

"hang ambik gambar aku elok2 sikit ramly, aku nak frame gantung kat umah "!
wei liang & moon on d' way back !
wei liang@skull . . . .

tengok laa betis aku ni, berketoi otot "kaki cap Musang" - Azmi KOTRT


Ni kaki siapa pulak ? Kaki Cap Ayam ?
ni kaki aku laaa ! Azmi KOTRT marah kat aku, ride pakai kasut ni . . . dah lama kayuh pun x berani pakai SPD ! OK laa Mi, nanti aku beli cycling shoe !
Kasih sayang yg melampau !
Mi & Moon

mak ooii jauh nya depa tinggai aku . . . makan pil Viagra ka nak balik cepat ?

Tuan Safuan kita kool aje. . . habeh paa minyak rantai hang depa bantai !

bawa ekor keras cap ayam nii aje. . . NRS3 aku masih kat kedai MavericK !
mana depa pii ! tak sampai2 lagi ! kata "Man vs Wild"
wei liang & moon "enjoy" 16km on tarmac !

mechanical break down !

Shuhazi laa ni tegor aku, "hang bawa spare tube sampai 3"
Masa replace tube, riders lega sempat ambil nafas dari lubang hidung ke tiga !

“One thing I’ve always liked about mountain biking is that . . . .?

Terima Kasih Tuan !


Tuesday, April 15, 2008

Back To Nature

PAKATAN RAKYAT GEREK BUKIT MENAWAN HUTAN JANING
" jalan-jalan cari bukit"

TARIKH: 19hb Apr 2008 (Sabtu)
JAM: 8 PAGI
JARAK: 30KM TARMAC/ 40KM OFFROAD
STATUS: RENTAS DESA
ANGGARAN : 6 JAM
KESUKARAN: 7.5/10
PENGANJUR: TRM GROUP LOSO - 019 4185095 & HJ- 019 4811248
PENGANJUR BERSAMA: ramlySP 012 9385016
  • Bayaran dimansuhkan. PERCUMA.
  • Makan & Minum (bawa sendiri laa utk lunch).
  • Penggunaan beg unta digalakkan (at least 2 liter air ).
  • Peserta Sg Petani & P. Pinang sila kontek ramlySP untuk pakatan perjalanan.
  • Kalu rasa tak puas bernafas dgn 2 lubang hidung, boleh p tebuk satu lagi jadi 3 lubang hidung. . . .atau bawa "'inhaler" masing2. . . .ha ha ha !

Monday, April 14, 2008

Tour de Southern Thailand - Update

Tour de' Southern Thailand
12th Apr - 14th Apr 2008

Route (Yellow) : Wang Kelian > Trang > Phattalung > Rattaphum > Hat Yai > Sadao > Da nok


My Bike_My Best Friend !
Route : Wang Kelian > Trang > Phattalung > Rattaphum > Hat Yai > Sadao > Danok
379km only
ramlySP & Dean Mak at Wang Kelian, b4 d' nightmare . . . .


Setelah 130km kayuhan, Dean Mak mengalami kesakitan pada otot paha kiri. . .kayuhan beliau terjejas sepanjang tour de Southern Thailand !
Cuaca panas lit lit, ada tugasan yg belum selesai 100km to go !
on d way to Trang !
Dean Mak dengan 'power stick' nya. . . !
video
d' nightmare ! after 11hrs ride. . .. . ."
Wang Kelian > Trang !


Posing kat Pekan Trang Thailand
Dean Mak posing kat pekan Trang.
On d' way to Sadao


Songkran


Songkran in Rattaphum



Mak & Mat Holland !

Me & Mat Holland : hang mai laa Perlis boleh kita g Wang Angin

masih boleh senyum !
he he he ! Liencai !


No Pain, No Gain ! 

Sawaadee khap . . . .x leh lari ! 

Dean Mak kena simbah dgn ayaq !



sepanjang jln dr trang ke phattalung tak leh nak laju . fasal ada budak2 kat tepi jln berseronok dgn Songkran . . .belengeh seluaq aku ! Just to Please them !


aduuuuh legaaa nya . . .


My Best Friend . . . . Trang > Phattalung 


Dean Mak with his Trek Navigator 100. . .u got to do something with ur' bike !

easy climb . . . . Trang to Phattalung ! i can't remember how many ? and it's FUN !






Songkran kat Phattalung -!
video
Hat Yai - Muay Thai !

video
penat kayuh, p main songkran !
"i b' back in Dec."