Monday, April 28, 2008

SP > Betong > SP 166km

“Fun Ride”

(Note: Semua Waktu Malaysia/Thailand -1hrs. Just to Share ! Sekadar rujukan aku semata2. Ride for Fun !)


Wakie Wakie - jam 5.30 dah bangun. Selepas Subuh mula kayuh perlahan2 ke Institut Perguruan S.A.H Sg Petani, jarak lebih kurang 5km dr rumah aku. Tiba lokasi Start/Finish 06.50. Tepat jam 07.00 Dean Mak muncul dengan Trek Navigator 100 + tayar semi-slick 1.95 wow boleh tahan Bro !. Thanks Dean Mak , at last kita 2 orang aje ride pagi ini SP > Baling > Betong > SP. Yang lain tak leh ride i.e. Ong d’ clock tower ‘demam’ belum baik, Roslan kurang ‘sihat’ sebab distance tuuu . . .(he he he x paa Bro lain kali kita cuba). Onn masalah ‘physical’ sorry Bro Joking !

ETD SP 07.00 pagi. Route Sp > Baling ‘flat & rolling’ Cuaca agak panas sepanjang jln ke Baling. Setelah berkayuh lebih kurang 2jam 20 minit dgn average speed 24.7km kami berehat sekejap (1jam) kat Restoran Maneera Baling pekena tea ‘o’ limau panas + 2 set roti baker + 2 biji telor separuh masak tiap seorang. Dean Mak seperti biasa dok pekena ‘power stick’. No Komen ! Aku dulu pun heavy smoker tapi dah quit smoking . . . dah lebih 18 tahun (ini adalah attempt kali ke 5) baru dapat buang tabiat tuu. . . ! Pheww lega rasanya terlepas cengkaman rokok ini.

ETD Baling > Betong 10.15 pagi. Mula mendaki Gunung Inas . . . .dua set roti bakar+ 2 biji telor buat aku semput mendaki’ hingga ke Betong. ETA Betong 12.20 terus ke kedai Amin Betong Mountain Bike. Amin tauke kedai baru shja balik ride, ‘guide’ geng Ipoh. Kat kedai Amin ramai geng2 Betong baru balik ride. Aku & Dean Mak tumpang mandi kat kedai Amin lepas tuu ajak dia join lunch sekali. Terima Kasih Amin bagi aku pinjam ‘short’ hang. Balik dari lunch pii kedai Amin, dok sat mai pulak geng Bukit Mertajam. Apa lagi bla bla bla & ‘walk around’ sampai jam 4.00 ptg. Alamak ! pukul brpa nak ride balik SP ni ?

ETD Betong > Baling 16.30 cuaca mendung hingga ke Baling. ‘Downhill’ Gunung Inas saat yg paling dinantikan. Bayangkan 7 ke 8km DH all d’ way to Baling . . . top speed 63km sahaja. Pehhh ! Dalam masa 1 jam 15 min. kami dah sampai kat pekan Baling. Selepas short break utk ‘power stick’ kami terus ride dlm kegelapan malam menuju ke Sg Petani. Kayuhan balik macam ‘race & chase’. Dalam masa 4jam 30min (termasuk 1jam rehat) kami dah sampai ke SP. Wow ! aku rasa average speed kami pecut melebihi 25km. Ada peningkatan !

Dirt Log

Date : 27th Apr 2008
ETD SP 07.00 > ETA Baling 09.20 > ETA Betong 12.20
ETD Betong 16.30 > ETA Sg Petani 21.00
Distance : 166km
Route : SP > Baling > Betong > SP
: SP > Baling (57km), Time (approx) : 2hrs 20mins.
: Baling > Betong (Climbing Mt Inas) 26km : 2hrs
: (Back Track)
- Betong > Baling : 1hr. 15mins. Average speed 24.7km
- Baling > Sg Petani : 4hrs 30 mins.including 1hrs stopping time. average>25km ?

Moral :

> 1st. Thanks to Dean Mak for accompany & sharing d’ pain in Fun ride’to Betong & back to Sg Petani in one piece !


Aims:


> Fun and hearty ride.
> Built up our 'coolness' in long distance.
> For En Roslan & Mr Ong & Mr Onn see u’ guys in our next ‘painless ride’ ! He he he Epi Cranking Guys !

R & R kat Pekan Baling

Dean Mak's Trek Navigator 100 (touring bike) !

jamu hantu raya ke nii ?


Scenic View from Mt Inas

MALAYA ? ? ?


Depan kedai Amin ! Nice Guy ! Khop Khun Kap bagi aku pinjam short hang !



RM 3,250.00 ?


Canadian ! - Rocky Mountain rm 3k + + + hanya 4 shja frame ini berada di Thailand !

“Betong has the world's largest postbox. It seems unlikely that Betong's postmen could ever get that busy, but built in 1924 this British style red pillar post box stands towards the northern end of town. The postbox is a functioning one so you can post your swallow shit covered postcards here for added prestige”.



See u' guys in our next 'painless ride' !

2 comments:

"MAT KEDAH" said...

SAYA KAGUM DAN BANGGA dgn KESUNGGUHAN ABANG RAMLY DAN MAK... TAHNIAH

ramlySp said...

Biasa je Mat. Sape sape pun boleh ride "just for fun & hearty ride" !