Saturday, August 30, 2008

Selamat Menyambut Ramadhan Al Mubarak

Khas utk semua sahabat2, saudara-mara, riders, bloggers dan sesiapa juga pelawat yang amat saya hormati . . . . !

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh….

Do’a malaikat Jibril menjelang Ramadhan: 'Ya Allah tolong abaikan puasa ummat Muhammad, apabila sebelum memasuki bulan Ramadhan jika dia tidak melakukan hal-hal yang berikut:

* Tidak memohon maaf terlebih dahulu kepada kedua orang tuanya (jika masih ada);
* Tidak berma'afan terlebih dahulu antara suami isteri;
* Tidak bermaafan terlebih dahulu dengan orang-orang sekitarnya.

Maka Rasulullah pun mengatakan Amiin sebanyak 3 kali. Dapatkah kita bayangkan, yang berdo'a adalah Malaikat dan yang meng-amiinkan adalah Rasullullah dan para sahabat, dan dilakukan pada hari Jumaat.

Oleh itu aku
memohon maaf daripada sebarang kesilapan - sengaja atau tidak sengaja, melalui kata-kata, tulisan, perbuatan ataupun kerana hati jahat yang menyebut-nyebut - agar jiwaku dalam keadaan ‘tenang’ &‘bersih’ sepanjang menjalani ibadah puasa yang dirahmati Allah S.W.T,
Insyaallah.

". . . doa dari seorang hamba Allah yg banyak dosa . . ."
"Ya Allah, Perkenankanlah hasrat hambamu ini utk menunaikan haji pada tahun hadapan. Aku benar-benar ingin menemuiMu di sana. . . Ya Allah !

Permudahkan perjalananku. Permudahkanlah segala-galanya. Sempurnakanlah hasrat hajiku Ya Allahhh, aku mohon menjadi insan yang lebih baik & lebih beriman agar senang untukku mengadapMu buat selama-lamanya" . . . Ya Allah !

(Ramadhan - khas utk. anak-anakku) :

- ziarah kubur Opah & Tok Ayah (Emak & Bapa)
- ziarah kubur kakak ( anakanda Siti Diyana & Siti Fatimah)


Cooling Down for Ramadhan

the night b4 the ride . . . . have a good dinner wz sp riders . . .!
Lan & Ah Fook make the "breakaway". . . . !

and our Francis @ king of the mountain (pinggan nasi tambah) & Mathew @ giant . . .

the next day . . . having a bad time (asam laksa maaa) 'ooooo shit, terrible . . ', . . 'take cover' from those guys . . . hiding myself . . . 'for personal admin. . . . ." aduuuuuh !

after 1 hr, back on track ! aduuuh !
masa ini aku terima sms dari Hj Shuib TRM
"wak le berehat sama, lusa dah nak posa, gerek, gerek, gerek ! Selamat Menyambut Ramadhan Al Mubarak Semoga Mendapat Kerahmatan & Keampunan, Tolong lupa sat gerek " !
aku reply kat Haji "he he he, hari ni last ride, gantung 1 bulan"
Terima kasih kerana ingatkan kawan2. InsyaAllah tiap kali Ramadhan, memang aku 'gantung basikal' selama sebulan or mungkin lebih . . . !

sampai umah jam 11.30am . . . do some cleaning . .

So, selepas bersihkan besikal ni . . . kedua2nya akan direhatkan !

Tuesday, August 26, 2008

Deep Purple

( dedicated to 'antu' . . . . shed no tears ! )

"Perfect Strangers"

video
Listening to your favorite musics, sometime eases much of your 'stress',
. . . .
and things you want to forget !

"When A Blind Man Cries"
video
. . . shed no tears . . .

"Soldier of Fortune"
video
. . your need someone very special, to help you forget someone special . . !



Monday, August 25, 2008

Tour de Pak Bara_Thailand

(Note: Just to share, not show off)

Date : 21st August 2008
Time : 10.35am (3hrs delay from d actual plan . . .emergency case ! )
Route : SP > Kangar > Pak Bara > Kangar
  • 21/8 : SP > Yan > Kuala Kedah > Kangar = 118 km
  • 22/8 : K'gar> UUM Sintok> K'gar= 80km 'cooling down' (No Ride. Back to SP by Car & back to Kangar )
  • 23/8 : Kangar > Pak Bara, Thailand = 115 km
  • 24/8 : Pak Bara > Kangar = 115 km
  • 25/8 : Kangar > SP = 110 (No Ride. Back to SP by car wz Wan Shahidan. ETA SP 18.00)
Total Dist. (approx) : 348 km

23/08/08 (Kangar-Pak Bara, Thailand) 115 km.
GPS koordinat N 06 28,211 E 100 10,567.
24/08/08 (Pak Bara, Thailand - Kangar) 115 km.
GPS koordinat N 06 51,37 E 099 43,421.

Riders :
  • Haji Shuib (TRM).
  • Zankx (TRM).
  • Wan Jamak (TRM).
  • Zul (TRM).
  • Ramly SP.
  • Asri (Marshall).

Kayuhan pagi 21 Ogos dlm keadaan tergesa-gesa setelah menguruskan/menghantar jiran ke Hosp SP. The cause of delay can't be avoided. Memandangkan waktu agak lewat, aku mengubah route SP > Yan > Kuala Kedah > Kangar. Jalan Yan - Kuala Kedah tidak berapa sibuk dgn kenderaan berat seperti jalan SP > Gurun > Alor Star > Kangar . . . . . . ! Berat panniers aku melebihi 15 kg dan aku terasa berat yg tak seimbang kerana ketiadaan front panniers.

beberapa bukit yg perlu dilalui ketika menuju ke Yan. Kebiasaan latihan kayuhan enduro dgn bebanan memudahkan kayuhan pagi ini . . . cuma panniers aku tidak seimbang dgn berat di bahagian belakang. . . . (aku perlu memasang front panniers utk touring yg akan datang).

Jalan SP > Yan > Kuala Kedah memang tak banyak dgn kenderaan. . . tetapi (dah 2 kali aku ikut route ini dan 2 kali juga menerima ujian ini) angin dari arah barat laut yang kuat & panas terik sepanjang jalan dari Yan Kecil menuju ke Kuala Kedah benar-benar menguji kekuatan fizikal, mental serta kesabaran dgn nikmat yg Allah berikan. Certain stage, aku merasa sukar utk membuat kayuhan melebihi 15km . . . Allahu Akbar, Al hamdulillah ! . . . redha dengan nikmat Allah. Masa yg paling sesuai to be self-motivated walaupun perjalanan baru bermula dlm 50km pertama !

Di Jambatan Tok Pasai Kuala Kedah sblum ke Kangar . . . . aku terlupa tentang 'kepayahan" di laluan Yan Kecil ke Kuala Kedah . . . . "Bermuda Triangle" ?

Tiba Kg Surau, Utan Aji Perlis jam 16.40 dgn jarak approx. 118 km sahaja dlm masa lebih kurang 6 jam 10 mins. Sepanjang perjalanan aku cuma stop utk makan roti & tuna & air ribena. Stopping time melebihi 1 jam. Route jln pantai Yan > Kuala Kedah sesuai utk latihan kayuhan !

Pagi 23 Ogos jam 08.20 aku dah sampai depan rumah Zankx . . . tak dak sapa lagi ! Aku yg first ! Mungkin yang lain masih 'moody' setelah menerima habuan "tidak bau pintu syurga' . . . .ha ha ha ! Aku yakin depa ni praktik 'sex before ride is more effective"

Gambar depan rumah Zankx dari kiri Aku Ler (pakai jersey KOTRT . . .aku dah inform KOTRT utk pakai tru' out d ride), Asri sweeper kami, LOSO, kat belakang sikit Haji Shuib dan Wan Shahidan. Kesian Haji . . . mula2 dia berat nak ikut, tapi mengenangkan aku ride dari SP dia ikut juga walaupun 50/50. Solute to Haji . . . ! Haji bagitau bini hang, "pizza yg dibuat tuuu aku bagi 10/10 . . ." best ! sedap ! mmmmmmm patutlah malam tuuu hang tidok dok pegang 'si anu' tuuu jerr ha ha ha ! . . . "tak bau pintu syurga hajiii !" . . . . hanya kami 5 orang yg tau cerita dan maksud sebenar "kalangan suami yang tak bau pintu syurga" ha ha ha. Kalau hangpa nak tau pii tanya Ustaz Zul aka LOSO TRM !

Mula kayuhan . . . dari rumah Zankx !

Sampai kat Check point Wang Kelian . . . . aku memang tewas kalau bab-bab mendaki ni ! Kena pulak 5km climbing Wang Kelian . . . woooooo memang best giler climb Wang Kelian niii . . . !

ha ha ha ! kat Wang Kelian kami "menangkap" Jonz . . . ha ha ha Jonz telah melanggar akta laluan basikal . . . . siasatan dilakukan, dgn sapa hang kayuh ? dari mana hang kayuh ? pasai apa hang mai dgn kereta ? . . . bla bla bla ! (gurau Jonz, jgn ambil hati).

Zankx ! "kita reman basikal ni"! ha ha ha !

1st mechanical breakdown . . . dlm ride nii Zankx 4 kali mechanical breakdown.

nasih baik aku bawa "survival kits" . . .

mechanical breakdown kat Chalung . . . puas kami dok cari punca tiub bocor . . . tak tak jumpa sampai ke habeh . . . aku ingat rim tuuuu hang juall laa Zankx ! (nak jual, bagitau aku dulu)

Kat Chalung, Thailand : tayar depan besikal Zankx (red circle) pancit lagiii . . . if i'm not mistake it was more than 4 times . . . . ! Aku sekali, yang lain2 nasib baik. So, prepare for worst !

minum petang kat warung Pak Bara !

24th Aug before ETD 07.15 (Malaysia) . . . m ready for another 120 km "fun ride"

Asri ! Sweeper kami . . . seorang yg pendiam tapi tekun & sabar sweep kami dari mula hingga akhir balik ke Kangar. Solute to Bro Asri ! Next Ride Kangar > Songkhla > Kangar (260km for 2 days) ikut kami yer !


Zankx . . . posing kat Bot Bara Tarutao

Kat Lungu Simpang ke Chalung . . . . !

habeh laaa gum aku . . . . picit banyak pulak tuuu ! heee nak kena dgn aku sungguh !


Cuba teka kat mana SP Internet belakang aku tuu . . . ?

Foto ! satu kepuasan apabila misi kayuhan dgn average speed yg tinggi tercapai ! Cabaran mendaki kawasan berbukit 'roller coaster' dari Chalung Ke Lungu, Thailand was 'fun & enjoyable' . . . ! aku tak sempat nak rakam gambar bukit 'roller coaster' niii kerana tidak mahu membuang masa dan ketinggalan di belakang TRM. Jika anda asyik dok posing ambil gambar, dia orang akan pecut meninggalkan anda 'tanpa belas kasihan' . . . sebab itu aku tengok Zankx laaa ni dah tak ghairah ambil gambar lagi . . . !

ramlySP " Ride For Fun " ! Ride from Pak Bara > Chalung 'roller coaster' average speed 28.9km 'Fun Ride" ?

Gambar nii dirakam pada 23rd August lebih kurang jam 8 malam dgn Nokia Loso . . .fuyooo sentimental value kat Pak Bara Pier Thailand . . . Actual location ? Please refer (in red circle) . . .below. All the way from SP > Pak Bara Thailand. . . . tru' 'Bermuda Triangle' & 'Chalung Roller Coaster' . . . ! he he he ! Ride For Fun !

yang aku circle merah tuuu laaa tempat kami dok lepak ambil gambar . . . woi Loso gambar aku ambil kat sini mana dia ?

Polis Trafik Thailand En Razak kat Wang Kelian ini juga peminat basikal bukit. Dia ada dua basikal Bianchi & Giant (dia sebut geee - aunt) . . . dia mai jumpa kami masa stop kat Wang Kelian. Friendly . . . !

Yessssss ! . . . . . arrived Padang Katong, Kangar in good piece ! Sepanjang jln dari bukit Wang Kelian menuju ke Kangar hujan lebat. . . .kayuh jugak dalam hujan . . .
Start Ride from Pak Bara 07.15 > Finish : 13.37
3 days for 348km. Ok lah utk veteran macam aku !

Moral & Lesson Learned :
  • Do ur' check of list before ride. Bike & survival kits !
  • Training. Kalau hanga tak training jgn dok gatai pungkok nak ikut ride dgn TRM . . . . depa akan 'menghukum' anda tanpa belas kasihan. Kegagalan menjalani latihan boleh mengundang padah dlm enduro ride . . . ! Set ur' training & target for average speed. Push ur'self to maximum & target average speed from 26 > 30 km . . . ! No Joke Man !
  • Eat to Ride !
  • 8 hrs Good sleep ! . . . . zzzzzzzzz ! Next morning, by 06.00 feel good and ready for another '120km Fun Ride"
  • and for TRM, thanks for d most enjoyable & painless enduro ride to Pak bara. The Aim: for speed achieved. Certain stage, average sp 29 > 30 km + + Wat a Fun Ride :thumbsup:
  • 'Ride For Fun' - Rating : :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: ( 5 Stars ) !
Note : Gambar lain ada kat web albums aku !

Tuesday, August 19, 2008

Week End On Bike

Train for Tour
(stay tune ! i will try to update tru' out d' ride )

My Bike & survival kits.

My survival kits : bike tools, XC chain oils, chain cutter, spare chain, long nose, Hammer gels, map, compass, spare tubes, first aid kits & more not in d' pics.

'road bike' nii milik bapa saudara aku . . . TRM sibuk dgn road bike depa, last2 aku yg dapat dulu road bike nii . . . wz no cost ! Solid besi, jenama 'gold leaf' entah dari mana ?

so, bila matching baru dgn yg lama . . . mmmm aku inform mak mertua utk angkut balik basikal tua niii untuk buat 'plastic surgery', bagi muda balik . . . boleh gak aku naik untuk 'cooling down' !

so, up up & away ! aku angkut bawa balik dari Kg Tengah Relau, Sg Bakap balik ke SP ha ha ha ! Sepanjang perjalanan kat highway kejap2 anak aku dok inform "ayah ! orang tuuu dok gelak tengok besikal buruk atas kete kite ! " Tapi, ada gak yang admired ! Nak lepas 3 tol, Juru, Sg Dua dan SP aduuuuuuh tebal muka, awat laa depa jeling & senyum sinis tengok besikal buruk niii ! Kesian dia . . . !

ok back on track . . . same bike, same route !
Date : 21st August 2008
Time : 07.00 am
Route : SP > Kangar > Sintok > Kangar > Pak Bara > Kangar > SP
  • 21/8 : SP > Kangar = 110km
  • 22/8 : Kangar> UUM Sintok> Kangar= 80km 'cooling down'
  • 23/8 : Kangar > Pak Bara, Thailand = 120km
  • 24/8 : Pak Bara > Kangar = 120km
  • 25/8 : Kangar > SP = 110
Total Dist. (approx) : 540km
Meet Point/Start : Taman Ria, Sungai Petani, Kedah
Note : MTB On Road. I am not doing touring, but more on speed !
Goals : "Train for Tour de Thailand in Dec. '08"

Tips :
1. A hilly course offers an alternative to an interval ride, and will give you some variety at the same time. And riding a tough course will help you develop the mental attitude needed to face those hills in a race.
2. Cooling Down - "A good idea to help flush the lactic acid out of your muscles and cut down on soreness the next day. If you can, take 10 to 15 minutes for some leisurely spinning after an event or hard training ride. One study from Iowa looked at lactate levels 20 minutes post exercise in three groups - passive recovery, massage, and slow cycling on a stationary trainer. The easy pedaling group removed more lactate, more quickly, than massage which is often touted as the "gold standard".
2. Sleep - When you are training, you will
need more rest to recover. Instead of the 8 hours, 9 is probably better. It's that last hour or two when you go into REM (rapid eye movement) sleep that the mind really restores itself. Miss that time and your concentration and reaction time may suffer.
One way to get there is to add 15 minutes of sleep a night until you wake up feeling totally refreshed. Then you'll be ready to give it your best.

How do you know when you are still a little short of your personal needs?

  • you can't wake up without a sleep alarm
  • you are stressed and irritable during the day
  • you always hit the snooze alarm
  • and you can't wait to sleep in on weekends
The key areas to stretch for mountain bikers are –
• The hamstrings
• The calf muscles
• The lower back
• The shoulders / chest
• The hip flexors
• The gluteal muscles (in the buttock)

Rules when stretching are
• Always do some light aerobic exercise for a few minutes before stretching
• Breathe normally – don’t hold your breath when stretching
• Apply each stretch slowly and take it to the point that you feel slight tension but not pain
• Hold each stretch for at least 30 seconds
• Don’t bounce up and down when stretching as this makes the muscles automatically contract when you want them to realx.