Monday, November 29, 2010

Kupang - Gerik - Nenering - Betong (update & amend)

(update 29th Dec 10.55am)

Date
: Amend 30th Nov to read 1st Dec 2010

Start/Finish : Kupang, Kedah (CALTEX)

Time : 07.00 am

Route :

View Larger Map

Nota :
  • Maaf, xtvt ini tidak dapat diadakan pada hujung minggu. Weekend Sabtu/Ahad bulan Nov dan Dis aku dah 'reserve' utk hadir jemputan kenduri kahwin rakan2, saudara-mara & jiran.
  • Hanya sekadar kayuhan biasa utk isi masa lapang. Laluan ini ditukar atas permintaan rakan2. Katanya : "laluan SP - Kuala Ketil - Kupang dah biasa 'flat and busy". Cari jalan yg 'banyak Gon' baru best." OK No Prob. Asalkan ada yg sudi kayuh aku ON. So, kita 'update' Start/Finish - di Stesen Minyak CALTEX Kupang . . . Time: 07.00am.
  • Insya'Allah jika tak hujan, di jangka tiba @ finish lewat petang :- )
  • 'Unsupported Ride'.
  • Kalau kayuhan aku 'koyak' atau climb pun 'hancuss' ~ hurmm terpaksa bermalam d Betong. Zohor di Masjid Biru Betong, Thailand. InsyaAllah !

Only 160km+ on hilly route . . . . ?
( he he he for fun laaa . . .)

he3 ~ coz, Hari Raya Aidil Adha baru2 ni aku banyak makan daging. Raya pertama, berada di Kg Surau Utan Haji Perlis. Ibadah korban di rumah abang ipar :- )

Banyak 'meratah' daging bakar cicah air asam :- )


Hari Raya 2 ~ di Surau berhampiran rumah . . . . 5 ekor lembu + 1 ekor kambing. . .
Lepas tolong masak sahaja, aku 'balun' kari tulang lembu hurmmmmm


Lepas tuuu 'balun' pula kurma daging kambing he he he ~
Tukang Masak ~ Mamu Kutu Budin. Kurma & kari tulang niii aku bagi 5 bintang ~ perghh !
Minggu niii mana2 pi menu 'daging belaka' . . .
so, 200km+ utk 'bakar lemak' he he he !

Moral :
  • Masih ingat kata2 penceramah pada satu sesi kuliah ~ 'tiap kemewahan yg Allah swt berikan pasti ada 'bala' yg menunggu, dan tiap Musibah yg Allah swt turunkan ada hikmahNYA yg tersembunyi" utk kita nilai @ pelajari . . . . dengan sabar.
  • Alhamdulillah, Alhamdulillah, Alhamdulillah ~ Sentiasa Bersyukur dgn rezeki dan tahap kesihatan yg Allah swt berikan :- )
  • InsyaAllah ~ Semoga ibadah korban dari saudara-saudara ku di terima oleh Allah s.w.t.

Wednesday, November 10, 2010

MALAKOFF - Interstate Fellowship Ride



Date :

  • Day 1 - 31st Dec 2010 . . . 67km
  • Day 2 - 1st Jan 2011 . . . 171km



Click this site for more details :
KOTRT









Note:

~ Participate utk jumpa kawan-kawan : - )

~ Enjoy Cycling : - )

Monday, November 08, 2010

SP - Betong - SP


Date : 7th Nov 2010

Route : SP - Betong - SP

Distance : approx. 162km

Riders : KudaLiar, WanG, Cgu Din, Cgu Ee, Cgu Kob, Cgu Romzi, Rosli, Sobri, Yus Kroh

Cuaca pada hari ini mendung sepanjang jalan ke Betong, Thailand. Jam 6.50 pagi aku dan Cgu Din dah berada di Petronas Taipan Square Bandar Puteri . . . yg lain belum nampak kelibat lagi.

Jam 7.00am dah mula nampak muka sorang-sorang tersengeh ready utk kayuhan hari ini. Jam 7.20 am kami terus bergerak . . . !

Ada dua muka baru . . . Cgu Romzi (Kelantan) dan sdra Rosli beginners dgn MTB. Pertama kali jumpa Rosli dan Romzi.

Masih dgn Scott Speedster S6 . . . dan crank besar macam pinggan tambah 53/39 utk climb beberapa bukit dan Gunung Inas. Kadang2 masa climbing teringin pulak nak tukar 'compact crank' dengan 'gigi' 50/34 tapi ada pula rakan2 advise "kalau you dah biasa & ngam dgn standard kenapa perlu tukar', "hari2 you nak naik bukit ka ? hurrmmmm K.I.V dulu !

Antara rakan yg hadir.
Kami 'regroup' kat simpang Kupang menuju ke Baling. Dalam perjalanan masuk daerah Baling tiba-tiba 'jengoi' seorang Hamba Allah menghalang laluan kami dgn melambai-lambai tangan suruh kami berhenti. Aku ingatkan siapa . . . . . . Rupa2nya RazifBaling . . . buat suspen jer, "masuk Baling mesti ambil gambar dulu dgn Penghulu Baling ni" he he he !

Jam 9.20 pagi rehat kat Restoran Ketapang Baling, Kedah
Left: KudaLiar, WanG, ramly sp, Cgu Kob and Cgu Din aka 'si raja bukit'


Geng Baru aka Cgu Romzi . . . badan slim siotttt ! Tak ada lemak langsung.
Ahli baru 'geng kemenyan' @ smokers. . . . he he he !

Nota :
  • Terima kasih kpd Cgu Din membantu/mengiringi sdra Rosli dari Baling ke SP.
  • Singgah Solat Zohor di Masjid Kuala Ketil . . .
  • Selamat sampai rumah approx 4.30 pm.
  • Walaupun kayuhan kali ini banyak 'stopping' tapi aku enjoy dan puas kerana dapat membantu rakan2 lain menamatkan kayuhan dgn selamat.
  • Sekali lagi 'SOLUTE' Cgu Din kerana 'dengan sabar' mengiringi sdra Rosli menamatkan kayuhan. Yang best Rosli bagitau Cgu Din "nak kena cari Road Bike' satu baru syok ikut geng Cgu !
  • Jumpa lagi dalam 'Projek Lebuh Raya' yang akan datang !

Friday, November 05, 2010

Short Ride @ Climb :- )


Date : 5th Nov 2010

Route : Gunung Jerai, Gurun Kedah


Dah lama tak 'climb' Gunung Jerai . . . semalam call Cgu Ee dan kawan2 yg lain utk ride.

Tiba G. Jerai lebih kurang jam 7.30am . . . hujan masih mencurah. Rehat di warung kaki Gunung Jerai.

Lebih kurang jam 8 lebih hujan dah reda tapi masih renyai . . . kawan2 dah 'warm up' bagi signal nak kayuh juga . . . . I Followwwww :- )

Antara yg hadir
Cuaca 'comey' dari kaki Gunung dah rasa cuaca sejuk . . . 2km pertama dah penuh dgn kabus. Hari ini tak terasa penat, Cuaca sejuk dan kayuh dlm kabus tebal.
Awesome !

Di KM 6 dgn Cgu Kob

Rakan2 dari Perwaja MTB Club


Cgu Ee nak tayang 'dada' kat KudaLiar he he he !

Km 10 - kawasan Muzium. Kabus masih tebal. . . jarak penglihatan juga terhad.

Climb kat Muzium sahaja hari.
Nak balik SP . . . utk Jumaat.

Kabus tebal melekat di bulu roma lengan aku . . . . ini semasa downhill !
Walau pun 'short ride @ climb' tapi mandi peluh hingga ke puncak.
hurmmmmm ~ kena datang selalu !

( more pics )

Wednesday, November 03, 2010

SP - Betong, Thailand - SP

Date : 7th Nov 2010

Time : 07.00 am

Route : Click ~> SP - Betong, Thailand - SP

Distance : approx. 160km

Start/Finish: Petronas Puteri Hill Park/Taipan

Note : "Day Trip" :- )

Tuesday, November 02, 2010

Recce Ride :- )




Date : 31st Oct 2010



Distance : 139km . . . . recce :- )



Route : Syyyyyyy !









KOTRT
"a thousand apologies" . . . . i was 35 mins late !

Ingatkan selepas Solat Subuh di SP aku sempat berada di Auto City by 7am . . . . tapi, beberapa halangan semasa dlm perjalanan buat aku lewat berada di lokasi sebelum jam 7.00 pagi. Sempat menghubungi rakan yg aku masih dlm perjalanan & 'berpusing2' cari lokasi berkumpul.

With Fauzi, & Wadi from BALPACC @ Vtec Power he he he !


Cycle Lab


Nasi Ketam ~ perghhhh !

Liao !

( More pics 1 )

( More pics 2 )

Note :
  • MALAKOFF Interstate Fellowship Ride open for registration on 3rd Nov 2010. Dont be late ~ (click MALAKOFF).
  • 'Friendly Route' . . . . :- )
  • I 'enjoy' the ride . . . . :- )
  • See you DARE !