Saturday, August 28, 2010

KPLR 2010 ~ Ride Details

~ Ride Details ~


Start and Finish
: Start/Finish at Padang Katong, Kangar Perlis
(N6⁰ 26.452 E100⁰ 11.900)

Route : Kangar - Hatyai - Padang Besar - Kangar

Closing Date (Registration/Payment) : 15th SEP 2010
. . . . . ::: Limited to 250 riders ::: . . . .
"1st come, 1st served"

The Ride :
  • 02nd Oct Time 07.00 - Meet at Padang Katong, Kangar Perlis. Ride from Pdg Katong - Wang Kelian approx. 37 km. (click) utk lokasi Padang Katong dan tempat berkumpul (tempat tahun lepas 2009).
  • Regroup at Wang Kelian for documentation & breakfast. Lunch at KM 110. Day 1 finish at 140km at Hotel Florida, Hatyai
  • 03rd Oct Time 10.00 - Regroup for departure. Route Hatyai - Sadao - Pdg Besar - Kangar approx 100 km. Regroup at Padang Besar for documentation.

Rule of The Road and The Ride :
  • Know ur' pace and be in group i.e. Slow, Medium or Fast.
  • KPLR 2010 'suitable for all level from beginners to hardcore.
  • Bring your own snack food, fluids and drink for/on the ride.
  • Spare cash money Thailand Bath at least 300.00 Bath.
  • Bring at least 2 spare tubes, pump, 2 water bottles and some pocket food.
  • Medium group rides are 'recreationa'l and those 'excited'and wanting to test their fitness, join Fast group.
Registration :
  • Registration for KPLR : RM 60.00 only including accommodation (sharing - 3 persons), t-shirt, cap and support cars/lorry.
  • Accommodation :~ Florida Hotel ~ Hatyai (N06⁰ 59.851 E100⁰ 28.278)
  • If you need 2b alone - let us know.
Payment and Contact Person :
  • ZanKX ~ h/phone 019 5775488 - Perlis, Alor Star & Jitra - CIMB Bank Acc No: 0901-0002401-20-8 for HASLIZAN HASSAN.
  • Ramly SP ~ h/phone 012 9385016 - Sg. Petani, Baling & Gurun
  • Estima h/phone 019 5587511 ~ Manjung, Perak - Johor. Bank Acc No: Maybank 158293517375 for SHARIFUDDIN MOHD SUFI.
  • Tok Megat ~ h/phone 012 423551 - Kulim, Gerek Gunung, MKH & Penang - MBB Acc No: 107117294127 for MEGAT ABD HALIM.
Before Ride :
  • Make sure your bike is in good condition.
  • Bring/check your spare tubes, pump, some pocket food.
  • Border pass, International Passport, Group Border Pass.
  • Money - at least 300.00 Thailand Bath.
  • Hand phone.
Last But Not Least :
~ Khaw Khurn Kharp!

Tuesday, August 24, 2010

Stay Safe, Stay Healthy : - )


Alhamdulillah ~ diberi kesihatan yg baik sepanjang tahun.

Pelbagai xtvt riadah sepanjang tahun memberi impak baik pada kesihatan tubuh badan aku jasmani & rohani.

Tidak hanya berserah 'diberi kesihatan yg baik' ~ tapi berusaha dgn gigih ke arah mencapai matlamat dlm sesuatu xtvt yg dilakukan.

'Cycling & Outdoor' xtvt dah jadi darah daging sejak dlm perkhidmatan lagi . . . namun ketika itu semua terbatas.

Selepas bersara dan melepaskan 'jawatan/tanggongjawab yg membebankan', aku banyak melakukan xtvt riadah. Sesuatu yg sukar aku lakukan semasa dlm perkhidmatan dan pada usia muda dahulu. Rasa tenang ...... no stress, no pressure, no heartache !

Sekarang rasa lebih relax . . . enjoy cyling and outdoor xtvt !

Apa xtvt yg dilakukan akan fokus ke arah menjaga kesihatan diri terutama 'getting the Best Heart Rate, BP, ideal weight . . . dan semoga dijauhkan Allah dari sakit '3 serangkai' ~ InsyaAllah.

Dan yang paling penting . . . . . .

"Mulut Mau Manis ~ Hati Mau Baik"

Terima kasih pada rakan-rakan yg sering turut serta pada kayuhan-kayuhan yg lepas i.e. Banding Ride, Gerik Ride, Breakfast Ride, Perlis aka Ikan Bakar Ride, Gunung Jerai etc..

Setiap kayuhan memberi 'sentuhan & kepuasan' yg berbeza :- )

~ I love U guys ~

Tanpa anda semua sukar untuk dapatkan 'ideal weight' ini.
10th Jun 2010 ~ Berat 82.2kg


25th Jun 2010 ~ Berat 81.9kg


11 Jul 2010 ~ Berat 81.1 kg


21 Aug 2010 ~ Berat 77.8kg
InsyaAllah ~ target utk 76 kg seperti rekod Posting My Fitness Log yg lalu.


Buka puasa ~ Fasting month
nasi makan juga, tapi sikit jer. Sayor banyak & air kosong panas.


Alamakkkkkk . . . . . .
Antara makanan kegemaran yg 'jarang-jarang' aku ambil.
Mee Rebus and Mee Goreng nii adalah favorite aku.
Long Distance Ride baru aku bedal he3 !

Last But Not Least :
  • Tak sabar nak ride ~ insyaAllah Raya ke-5 "SP - Gurun - Sik - Memali - Baling" ?
  • Buangkan rasa sengkata atau buruk sangka pada rakan dan sahabat2 yg lain. Rambut kita sama hitam . . . tapi 'taste' atau citarasa cycling kita pastinya berbeza !
  • Kadang-kala 'gurau senda' disalahertikan.
  • Gara2 'mempersendakan' riders lain boleh mengundang 'bencana' persahabatan dan berakhir dgn persengketaan. Entah kenapa jadi begitu ?
  • Buang sifat 'buruk sangka' pada rakan2 . . . .
  • back to basic: why u ride ? . . . . For Healthy Life :- )
  • Senyum Sokmo
  • Peace he he he !
Ya Allah . . . .
~ Jauhkanlah aku dari perasaan riak, takbur, hasad dengki serta buruk sangka kepada saudara-saudaraku,
A
amin.

Sunday, August 15, 2010

: - (

سَجَدَ وَجْهِيَ لِلَّذِيْ خَلَقَهُ وَصَوَّرَهُ وَشَقَّ سَمْعَهُ وَبَصَرَهُ،
بِحَولِهِ وَ قْوَّتِهِ فَتَبَارَكَ اللهُ أَحْسَنُ الْخَالِقِيْنَ

Bersujud wajahku kepada Tuhan yang menciptakannya, yang membelah pendengaran dan penglihatannya dengan Daya dan KekuatanNya, Maha Suci Allah, sebaik-baik Pencipta.

~ mohon keredhaan dan keampunan MU . . . .~

Tuesday, August 10, 2010

Last Kopek B4 Ramadhan


Tarikh
: 7 & 8th Ogos 2010

Jarak
: 200km+

Organizer :
Rakap CycleTeam @ RCT


Keinginan utk kayuh 'Last Kopek B4 Ramadhan' dah lama dok rancang. Puas survey 'friendly route' utk road ride dgn rakan2 roadie & mountie terpaksa ditangguh. Ramai yg mengambil kesempatan hujung minggu 6th - 8th Ogos utk berada di Langkawi & LIMTBC.

Kenapa tak gi LIMTBC ? ~ entah . . . he he he !

Pertama kali dimaklum @ diwarwarkan mengenai LIMTBC ianya berbentuk 'endurance @ Long Distance XC ride', wowwww masa tuu teruja juga utk menyertai . . . tapi last last lain jadinyer hurmmmmmmm . . . . . . . potong stim :- (

~ Day 1 ~
So, hujung minggu lepas aku join RCT utk road ride approx. 200km sahaja . . . (ini taste aku). Kayuhan santai pada permulaanya . . . namun selepas 'flag off' hujan mula turun renyai-renyai hingga ke Spg Guar Chempedak. Masuk kawasan Yan hujan makin lebat . . . . kayuhan kelompok depan makin laju 30 - 38km berterusan hingga ke Petronas sebelum simpang ke Kuala Kedah. Masing2 nampak ceria & Epi bila aku bagitau tau Average speed kat Odometer aku 29.7km. Kira OK laa tuuu bagi Kategori MTB.

Selepas regroup di Kuala Kedah kami meneruskan kayuhan melalui Kuala Sungai - Spg Empat Perlis dan menyusuri jalan pantai meredah angin laut. Aku ingat pacing @ drafting ini akan berakhir di Kuala Kedah ~ jangkaan aku meleset ~ malah RCT kini berminat utk main 'drafting' pada kelajuan 33 - 35km+ sepanjang jalan ke Kuala Perlis. Teamwork yg baik . . . masing2 ambil peranan 'tukang tarik' i.e. Laloq, Bad, Nasir dan beberapa rakan lain di kelompok pertama.

Sebelum masuk pekan Kuala Perlis sekali lagi kami regroup. Average speed 28.6 sahaja ketika melawan angin kuat di laluan pantai.

Day 2
Hampir jam 8.30 am baru bertolak. Pihak pengurusan 'Hotel T' lewat menyediakan sarapan pagi. Nasi Goreng entah aper-aper yg disediakan pihak Hotel secara 'adhoc' memang 'hampeh' . . . tak tau sapa yg masak. Chef ke atau staff maintenance dia yg masak.

Ride keluar Kuala Perlis kami minta Atok utk lead 'slow-slow' melalui jalan pantai. Tapi awal2 lagi Atok dah ghairah utk main tarik-tarik jauh tinggalkan kami . . . he he he ! Lebih kurang 3km dari K. Perlis aku ajak Laloq dan beberapa rakan yg berada di kelompok belakang utk 'pacing' pada kelajuan 30km+ ~ Kelajuan 33 - 35km+ kekal hingga ke Petronas Mergong sejauh 42km. Kelajuan ini terus kekal hingga ke PFK Gurun . . . wow bestnyer !

Aku tak sangka ramai riders dari RCT makin 'mantop' i.e. Pak Ya (gambar sebelah), Pok Nik yg tak pernah nampak training . . . . dan ramai lagi (view kat FB) mampu bertahan pada hari pertama dan hari kedua ~ ishhh ishhh Pok Ya nii 'membela' kut he he he !

Sawadii Kharppp !
Rani & Mrs aka pasangan "Semanis Kurma" dari "Betong Thailand.
Aku sempat jeling Mrs dia semasa kayuh . . . memang 'comey' teknik kayuhan. Satu hari nanti Rani pun boleh tewas dgn Mrs dia he he he !


"Man Behind 'de Perlis"
Terima kasih Daun Keladi ~ :-)
"RCT sekarang ~ bukan seperti RCT zaman bawa bag sekolah 1st time pii Betong dulu"
Ayat nii Fuad yg kata, bukan aku yg kata ~ he he he !
"Kain kaki, kain Ela ~ Ada lagi, bagitau laaaa"

Group Ride
Main-main 'drafting' dari Kuala Perlis - A/Star - Gurun
Nasi Kandar buah kurma ~ yg tak larat pun kami tarik juga he he he !

Lokasi : Guar ke Yan Kecil
Kayuhan diteruskan walaupun hujan lebat.

Lokasi : Dah hampir dgn Pekan Kuala Kedah
Singgah di Petronas Spg Kola Kedah utk 'regroup'

Main 'tarik-tarik' kat Jambatan Tok Pasai, Kuala Kedah

Tengah dok racun Cikgu Nusi he he he !
Atas para ada RB ~ hang Tunggu apa lagi !

Ikan bakar Kola Perlis . . . dok ralit-ralit dah tinggal kulit !


Nota dari KGB :
  • Kayuhan Gurun - Perlis - Gurun memberi kepuasan 'semanis kurma' walaupun jaraknya cuma 200km+ sahaja.
  • Kerjasama kumpulan @ giliran 'tarik-menarik' mampu mengheret rakan2 utk berada dlm kumpulan.
  • Seronok bersama tuan2 semua. Ceria dan ramai yg kaki lawak i.e. Atok and CN Razlan.
  • Anda boleh view pics yg sempat dirakam dr cam Nasir and 'putera katak' :-) yg merakam seribu makna . . . Tahniah RCT & keep it up dan jumpa lagi selepas Ramadhan More pics , More pics .

Last but not least :

Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak ~ semoga segala amal ibadat kita di sepanjang bulan yang mulia ini diterima oleh Allah s.w.t.
Insya-Allah


p/s :
  • Tiada xtvt basikal sepanjang bulan Ramadhan Al-Mubarak.
  • InsyaAllah jumpa lagi Syawal nanti.