Sunday, February 21, 2010

KGB ~ Going Back 2 Nature !

Note :

~ No ride

~ I will be at Sedim as from 23rd Feb till 1st Mac

~ White Water Rafting & Back 2 Nature









Wednesday, February 17, 2010

Kayuhan Amal @ 'namun ku punya hati'



Tarikh : 28th Feb 2010
Masa : 07.30 pagi
Tempat : Komplek Sukan Bertam Kepala Batas

Salam Sejahtera utk semua. Mungkin ramai yg tidak mengetahui aktiviti terkini Kayuhan Amal yg dianjurkan oleh Pusat Pemulihan Dalam Komuniti (OKU), Jabatan Kebajikan Masyarakat, Penaga, Sbg Prai Utara pada hujung bulan ini.

Pak Megat (Megat Halim), antara individu yg terbabit utk membantu xtvt ini. Sila/mohon hubungi beliau utk mendapatkan maklumat lanjut mengenai bantuan yg boleh disalurkan.

Tel : Megat Halim 013-4331909 or megathalim@gmailcom
Faks : 04 - 5741411
or Abdullah Yaacob 016 - 4917453

Program Kayuhan ini adalah untuk mendapatkan Dana, untuk membeli sebuah Van bagi kegunaan membawa 'anak-anak @ saudara-saudara' kita yg kurang upaya (OKU) dari rumah ke sekolah. Aku difahamkan/dimaklum oleh Pak Megat, peruntukan yg diperolehi belum mencukupi utk mendapatkan sebuah Van yg baru /sesuai. Ini adalah anjuran bersama Jabatan Kebajikan Masyarakat dan penduduk Permatang Bendahari.

Usaha murni ini perlu aku 'warwarkan' pada kawan-kawan di luar sana sebagai menunaikan tanggunjawab kita membantu sesama insan. Jika kita jujur dan ikhlas pada diri sendiri dan orang lain, InsyaAllah hidup kita akan diberkati & diredhai oleh Allah s.w.t.

Aku masih ingat kata2 ini ketika berada di Tanah Suci ~ "jika kita permudahkan urusan orang lain, ALLAH s.w.t akan permudahkan semua urusan kita" ~ InsyaAllah !

~ Kalau tidak sekarang BILA ? Kalau tidak kita SIAPA ? ~

Tuesday, February 16, 2010

Raja Paku ~ Going Slower To Get Faster !

Date: 16th Feb
Time/Start : 07.45am
Meet : Razif's House
Route : Baling ~ G. Inas ~ P/Hulu ~ G. Paku ~ Nenering ~ Betong ~ Baling
Distance : 94km
Riders : Razif BalingBiker, Asp Fadhil, Wendy, Nizam, Anas, Cikgu Zubir (Perlis) n Ferhoud

Salam sejahtera pada rakan-rakan yg turut serta kayuhan pagi ini. Terima kasih atas respond anda semua.

6 hari aku berehat/kayuh ringan2 utk 'recover' dari kayuhan yg lepas. Kadang-kadang aku rasa 'boring' utk buat 'base ride/training', tapi tiada jalan pintas dlm masa terdekat utk 'ngam' dgn road bike and most importantly ~ i don't want to get injured !

So selepas 'recover' ~ aku tekad utk ride laluan Baling ~ G. Inas ~ P/Hulu ~ G. Paku ~ Nenering ~ Betong ~ Baling

Route ini memang 'tidak menjemukan' and 'fun for base ride'. Entah berapa 'killer gon' pun aku tak tahu but 'i love it' . . . . he he he !

Slow ride dari Baling ke Gunung Inas (benci tapi ragaih juga) hingga ke Pangkalan Hulu. Dulu, aku 'risau' dgn standard crank ini ~ boleh ka aku ragaih bukit ? kadang2 rasa tak yakin, tapi 'alah bisa tegal biasa'. Pagi ini "G. Inas & G. Paku, dua-dua aku paku dlm satu nafas". Kepuasan yg buat aku lupa dalam cuaca panas terik hari ini.

Dalan hati sentiasa bersabar/bersyukur dgn cuaca panas terik hari ini.
Lengan aku berbalar.
Note: Minum banyak air ~ and enjoy d ride !

Semasa 'climb' Gunung Inas jumpa 'lone ranger' nii dok ragaih sorang-sorang.
Cikgu Zubir dari Perlis ! Kami 'offer' (paksa) dia "jom join kami, kita kayuh pelan2 ke Pang Hulu, G. Paku & Nenering". He3 ~ Cikgu Zubir senyum 'kegembiraan' !

So 'memang rezeki' dia hari nii dapat 'menjamu selera' dgn gon-gon disepanjang Felda Nenering. Pasti Cikgu Zubir teruja & 'kekenyangan' burppppp he he he !
Jumpa lagi Cikgu !

Wendy Kroh MTB dok lecture aku :

ขนที่ขึ้นอยู่บนศีรษะ โดยปรกติเป็นเส้นยาว, บางทีก็ใช้เข้าคู่กับคำ เผ้า เป็น ผมเผ้า หรือ เผ้าผม

So, aku jawab balik : ฉันรักเธอที่สุดเลย ~ ha ha ha !

~ Pictures kat bawah ni ~ dinner 'carbo loading' sebelum kayuh esok hari ~
~ that's why I love cycling he he he ~
mix. pre-cut vegetables with thousand islands !

heavy mushroom soup !

and . . . . burppppppp ~ he he he !
alhamdulillah !

Gambar kat bawah nii pulak semasa 'Lunch' kat Betong, Thailand.
Soup daging ala thai, sayur kailan & telor dadar and air pegaga !
Maaf ~ tak sempat nak ambil gambar . . . he3 !

Moral : Just Enjoy your ride and appreciate the nature ~ insyaAllah nature will love you !

Next Ride ~ Off road 'hottest place' in Northern Malaysia ? !

Monday, February 15, 2010

Endurance Ride


Date: 16th Feb
Time/Start : 07.30am
Meet : Razif's House
Route : Baling ~ G. Inas ~ P/Hulu ~ G. Paku ~ Nenering ~ Betong ~ Baling
Distance : 90km+
Aim : Lose Weight and Reduce Fat ! Seluar longgar, weight tak turun2 ?.
Rider : Solo ? ~ rasa2 aku semua dah kerja esok !


Note :

Tuan Fadzil ?

Kroh MTB ?

BalingBiker ?

Thursday, February 11, 2010

GPS ~ Yang Mana Satu ?

Yang mana satu ?

Quote ~ The Edge 305 has the ability to measure pedaling cadence, heart rate, speed, distance, time, calories burned, altitude, climb and descent, plus much more. 305 features include:Easy-to-install no calibration required. Just snap it in the included bike mount and go
  • High-sensitivity GPS receiver knows your position even in tree cover and canyons, making it extremely reliable for navigation
  • Highly efficient ANT wireless protocol provides superior battery life and reliably transfers your performance data to the Edge 305
  • Customizable cycle computer shows up to eight different data fields for continuous feedback
  • Virtual Partner® lets you "race" a virtual competitor, making training fun
  • Courses let you "race" against a recorded course to try to match previously set speeds at every point along the way
  • Auto Pause® pauses the training timer when you slow down below a specified speed and resumes when you speed up again so you can focus on your ride
  • Auto Lap® automatically triggers a lap every time you pass a specified location or travel a preset distance
  • Garmin Training Center® software gives you the ability to create workouts, manage and download courses, and create a detailed post-ride analysis that charts your performance. ~ Unquotes"
Note
Aku nak guna utk cyling/touring & jungle tracking . . . . !
Specs. seperti di atas sudah memadai.
Ada siapa-siapa nak jual ?

Wednesday, February 10, 2010

Post 'Breakfast' Ride

(Imigresen Malaysia/Betong Thailand. Dari kiri : yusri, Nizam, Cikgu Din & me )
Date: 9th Feb
Time : by 07.40 am
Start: Petronas, Puteri Hill Park/Taipan
Route : SP ~ Baling/Betong ~ SP
Distance : approx 140km+. (actual 170km)
Riders SP : Cikgu Din, Saiful Manjung and me

Ini adalah pengalaman pertama 'long distance ride' dgn 'roadbike'. Nampak mudah, tapi tidak semudah seperti yg aku fikirkan. Terima kasih kpd KOTRT frenz Shaharin, Chen, Beh, Malik and Derek yg memberi aku tunjuk ajar dgn 'base ride/training'.

Dah lama aku kena penyakit 'long distance ride' ni. Dah sampai tahap 'penagih'. Dulu aku dok lepas gian dgn hardtail sahaja i.e. Breakfast Ride SP - Baling - SP (kawan2 dari Sp Lan Mobil,) Yusof, Cikgu Din dan yg terkini Saiful manjung) ~ Banding Ride (sp - gerik - banding), Kangar - Wang Kelian - Pak Bara - Kangar, SP - Kangar - SP, Sp - Betong - SP, Pang. Hulu - G. Paku - Nenering - Betong - Kroh, Sp - kangar - wang kelian - hatyai - padang besar - kangar semuanya melebihi 4 jam 'on saddle'.

Ada route ini, berkali-kali aku lalui dgn pace & citarasa sendiri. Peluh yg mengalir, bahang terik matahari semuanya memberi kepuasan ~ alhamdulillah bersyukur pada Allah swt yg memberi kita kesihatan yg baik.

Cyclist/riders mempunyai citarasa sendiri terhadap 'the beauty & Love in long distance ride'. Di SP aku tak perlu risau, kerana ramai 'riders fanatik' utk buat 'long distance ride' i.e. Cikgu Din, Lan Mobil, Yusof and Saiful manjung. Dan kami akan pelbagai kayuhan i.e. road ride, hill climb (g. Jerai), offroad XC semua belasah and Enjoy in our ride !

Kalau buat 'short/interval ride' i.e. SP - Chandi - Tupah - SP pasti laju he he he. Siapa sangka Lan Mobil kini boleh 'tarik' 37 - 40km dgn hardtail . . . . tak percaya ? Boleh cuba ride dgn dia he he he !

Satu sahaja aim kami ~ to get fit and healthy !

Semalam ~ Belum pun jam 8.00 pagi matahari dah kelihatan. Cuaca mula panas "lit-lit" selepas jam 8.00 pagi dgn suhu 35°C. Kami kayuh meredah angin sepanjang jalan ke Betong dan SP. Singgah breakfast kat Restoran Ketapang Baling bersama Razif BalingBiker, Yusri dan Nizam Imigresen.

Menu: Air buah and tosey telor. Stopping time approx. 50 mins.

Climb Gunung Inas (1st time dgn roadbike) dgn standard crank terasa perit. Ketika aku 'jump' berdiri, kedua-dua paha macam 'nak meletup' sakit. Tanda2 nak kejang otot. Dua pek garam yg nizam bagi abeh aku belasah. Thanks. Solute kat Cikgu Din ~ dgn standard crank dia climb Gunung Inas 'berdesup' macam lipas kudung ish ish ish dari mana dapat 'strength' gitu ? Macam tak percaya ? Sampai kat puncak dia gelak sahaja he he he ! Aduhhhhhhh !

Kayuhan balik, Saiful Manjung pula mengalami kejang otot ketika buat last climb di bukit kelapa sawit lebih kurang 25km ke SP. Nasib baik Cikgu Din sempat memegang Saiful drpd jatuh. Hasrat utk mencapai Distance 170km+ tidak kesampaian.

Sampai rumah aku buat 'warm down' dgn weight lifting work out utk balancing 'upper body' . memang 'puas' kayuhan hari ini. Malam jam 9.30pm on TV ~ lepas tuuuu TV tengok aku he he he !

Last but not least ~ Enjoy the Pain he he he !

Amin Betong nak jual Road bike RM 4,000.00 (nego)
Frame size : 52cm
Mohd Noor Laguna . . . . . ?

Sunday, February 07, 2010

"ข้าวเช้า @ Breakfast Ride"

Date: 9th Feb
Time : by 07.30 am
Meet : Petronas, Puteri Hill Park/Taipan
Route : SP ~ Baling/Betong ~ SP
Dist : mai saap khrap ! approx 160km+ ! Deeeee !
Note: 'slow slow ride' for breakfast, Tea 'O' Panas at Ketapang Restoran Baling Kedah and Lunch 'soup lutut' at Hj Wan Betong Thailand.

Riders :
  • ramly sp
  • cikgu din
  • saiful manjung