Monday, August 25, 2008

Tour de Pak Bara_Thailand

(Note: Just to share, not show off)

Date : 21st August 2008
Time : 10.35am (3hrs delay from d actual plan . . .emergency case ! )
Route : SP > Kangar > Pak Bara > Kangar
  • 21/8 : SP > Yan > Kuala Kedah > Kangar = 118 km
  • 22/8 : K'gar> UUM Sintok> K'gar= 80km 'cooling down' (No Ride. Back to SP by Car & back to Kangar )
  • 23/8 : Kangar > Pak Bara, Thailand = 115 km
  • 24/8 : Pak Bara > Kangar = 115 km
  • 25/8 : Kangar > SP = 110 (No Ride. Back to SP by car wz Wan Shahidan. ETA SP 18.00)
Total Dist. (approx) : 348 km

23/08/08 (Kangar-Pak Bara, Thailand) 115 km.
GPS koordinat N 06 28,211 E 100 10,567.
24/08/08 (Pak Bara, Thailand - Kangar) 115 km.
GPS koordinat N 06 51,37 E 099 43,421.

Riders :
  • Haji Shuib (TRM).
  • Zankx (TRM).
  • Wan Jamak (TRM).
  • Zul (TRM).
  • Ramly SP.
  • Asri (Marshall).

Kayuhan pagi 21 Ogos dlm keadaan tergesa-gesa setelah menguruskan/menghantar jiran ke Hosp SP. The cause of delay can't be avoided. Memandangkan waktu agak lewat, aku mengubah route SP > Yan > Kuala Kedah > Kangar. Jalan Yan - Kuala Kedah tidak berapa sibuk dgn kenderaan berat seperti jalan SP > Gurun > Alor Star > Kangar . . . . . . ! Berat panniers aku melebihi 15 kg dan aku terasa berat yg tak seimbang kerana ketiadaan front panniers.

beberapa bukit yg perlu dilalui ketika menuju ke Yan. Kebiasaan latihan kayuhan enduro dgn bebanan memudahkan kayuhan pagi ini . . . cuma panniers aku tidak seimbang dgn berat di bahagian belakang. . . . (aku perlu memasang front panniers utk touring yg akan datang).

Jalan SP > Yan > Kuala Kedah memang tak banyak dgn kenderaan. . . tetapi (dah 2 kali aku ikut route ini dan 2 kali juga menerima ujian ini) angin dari arah barat laut yang kuat & panas terik sepanjang jalan dari Yan Kecil menuju ke Kuala Kedah benar-benar menguji kekuatan fizikal, mental serta kesabaran dgn nikmat yg Allah berikan. Certain stage, aku merasa sukar utk membuat kayuhan melebihi 15km . . . Allahu Akbar, Al hamdulillah ! . . . redha dengan nikmat Allah. Masa yg paling sesuai to be self-motivated walaupun perjalanan baru bermula dlm 50km pertama !

Di Jambatan Tok Pasai Kuala Kedah sblum ke Kangar . . . . aku terlupa tentang 'kepayahan" di laluan Yan Kecil ke Kuala Kedah . . . . "Bermuda Triangle" ?

Tiba Kg Surau, Utan Aji Perlis jam 16.40 dgn jarak approx. 118 km sahaja dlm masa lebih kurang 6 jam 10 mins. Sepanjang perjalanan aku cuma stop utk makan roti & tuna & air ribena. Stopping time melebihi 1 jam. Route jln pantai Yan > Kuala Kedah sesuai utk latihan kayuhan !

Pagi 23 Ogos jam 08.20 aku dah sampai depan rumah Zankx . . . tak dak sapa lagi ! Aku yg first ! Mungkin yang lain masih 'moody' setelah menerima habuan "tidak bau pintu syurga' . . . .ha ha ha ! Aku yakin depa ni praktik 'sex before ride is more effective"

Gambar depan rumah Zankx dari kiri Aku Ler (pakai jersey KOTRT . . .aku dah inform KOTRT utk pakai tru' out d ride), Asri sweeper kami, LOSO, kat belakang sikit Haji Shuib dan Wan Shahidan. Kesian Haji . . . mula2 dia berat nak ikut, tapi mengenangkan aku ride dari SP dia ikut juga walaupun 50/50. Solute to Haji . . . ! Haji bagitau bini hang, "pizza yg dibuat tuuu aku bagi 10/10 . . ." best ! sedap ! mmmmmmm patutlah malam tuuu hang tidok dok pegang 'si anu' tuuu jerr ha ha ha ! . . . "tak bau pintu syurga hajiii !" . . . . hanya kami 5 orang yg tau cerita dan maksud sebenar "kalangan suami yang tak bau pintu syurga" ha ha ha. Kalau hangpa nak tau pii tanya Ustaz Zul aka LOSO TRM !

Mula kayuhan . . . dari rumah Zankx !

Sampai kat Check point Wang Kelian . . . . aku memang tewas kalau bab-bab mendaki ni ! Kena pulak 5km climbing Wang Kelian . . . woooooo memang best giler climb Wang Kelian niii . . . !

ha ha ha ! kat Wang Kelian kami "menangkap" Jonz . . . ha ha ha Jonz telah melanggar akta laluan basikal . . . . siasatan dilakukan, dgn sapa hang kayuh ? dari mana hang kayuh ? pasai apa hang mai dgn kereta ? . . . bla bla bla ! (gurau Jonz, jgn ambil hati).

Zankx ! "kita reman basikal ni"! ha ha ha !

1st mechanical breakdown . . . dlm ride nii Zankx 4 kali mechanical breakdown.

nasih baik aku bawa "survival kits" . . .

mechanical breakdown kat Chalung . . . puas kami dok cari punca tiub bocor . . . tak tak jumpa sampai ke habeh . . . aku ingat rim tuuuu hang juall laa Zankx ! (nak jual, bagitau aku dulu)

Kat Chalung, Thailand : tayar depan besikal Zankx (red circle) pancit lagiii . . . if i'm not mistake it was more than 4 times . . . . ! Aku sekali, yang lain2 nasib baik. So, prepare for worst !

minum petang kat warung Pak Bara !

24th Aug before ETD 07.15 (Malaysia) . . . m ready for another 120 km "fun ride"

Asri ! Sweeper kami . . . seorang yg pendiam tapi tekun & sabar sweep kami dari mula hingga akhir balik ke Kangar. Solute to Bro Asri ! Next Ride Kangar > Songkhla > Kangar (260km for 2 days) ikut kami yer !


Zankx . . . posing kat Bot Bara Tarutao

Kat Lungu Simpang ke Chalung . . . . !

habeh laaa gum aku . . . . picit banyak pulak tuuu ! heee nak kena dgn aku sungguh !


Cuba teka kat mana SP Internet belakang aku tuu . . . ?

Foto ! satu kepuasan apabila misi kayuhan dgn average speed yg tinggi tercapai ! Cabaran mendaki kawasan berbukit 'roller coaster' dari Chalung Ke Lungu, Thailand was 'fun & enjoyable' . . . ! aku tak sempat nak rakam gambar bukit 'roller coaster' niii kerana tidak mahu membuang masa dan ketinggalan di belakang TRM. Jika anda asyik dok posing ambil gambar, dia orang akan pecut meninggalkan anda 'tanpa belas kasihan' . . . sebab itu aku tengok Zankx laaa ni dah tak ghairah ambil gambar lagi . . . !

ramlySP " Ride For Fun " ! Ride from Pak Bara > Chalung 'roller coaster' average speed 28.9km 'Fun Ride" ?

Gambar nii dirakam pada 23rd August lebih kurang jam 8 malam dgn Nokia Loso . . .fuyooo sentimental value kat Pak Bara Pier Thailand . . . Actual location ? Please refer (in red circle) . . .below. All the way from SP > Pak Bara Thailand. . . . tru' 'Bermuda Triangle' & 'Chalung Roller Coaster' . . . ! he he he ! Ride For Fun !

yang aku circle merah tuuu laaa tempat kami dok lepak ambil gambar . . . woi Loso gambar aku ambil kat sini mana dia ?

Polis Trafik Thailand En Razak kat Wang Kelian ini juga peminat basikal bukit. Dia ada dua basikal Bianchi & Giant (dia sebut geee - aunt) . . . dia mai jumpa kami masa stop kat Wang Kelian. Friendly . . . !

Yessssss ! . . . . . arrived Padang Katong, Kangar in good piece ! Sepanjang jln dari bukit Wang Kelian menuju ke Kangar hujan lebat. . . .kayuh jugak dalam hujan . . .
Start Ride from Pak Bara 07.15 > Finish : 13.37
3 days for 348km. Ok lah utk veteran macam aku !

Moral & Lesson Learned :
  • Do ur' check of list before ride. Bike & survival kits !
  • Training. Kalau hanga tak training jgn dok gatai pungkok nak ikut ride dgn TRM . . . . depa akan 'menghukum' anda tanpa belas kasihan. Kegagalan menjalani latihan boleh mengundang padah dlm enduro ride . . . ! Set ur' training & target for average speed. Push ur'self to maximum & target average speed from 26 > 30 km . . . ! No Joke Man !
  • Eat to Ride !
  • 8 hrs Good sleep ! . . . . zzzzzzzzz ! Next morning, by 06.00 feel good and ready for another '120km Fun Ride"
  • and for TRM, thanks for d most enjoyable & painless enduro ride to Pak bara. The Aim: for speed achieved. Certain stage, average sp 29 > 30 km + + Wat a Fun Ride :thumbsup:
  • 'Ride For Fun' - Rating : :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: ( 5 Stars ) !
Note : Gambar lain ada kat web albums aku !

3 comments:

gmtt gurun campus said...

awat la dok pi cari pasai ragaih kut wang kelian tu, letih nak mampuih, abih power root 1 dosen x leh pi. nasib baik pi joint sama, klau tidak kering minyak selendar..he3

matsaid said...

Tabik sama lu la En.Ramly,kalu saya tak ke Beijing mau juga saya ikut u all, Wan Dan Perlis misti pecut punya kawasan dia katakan.
U all memang POWER Naik Wang Klian.

Tabiiiiiiik Hormat.

email : ramlysp@gmail.com said...

gmtt & matsaid> ride ni perlu aku rekodkan utk support "next touring project" . . . i have to train to get d best stamina tak kira dlm bentuk touring, XC, Enduro utk maintain performance. Kerja gila. . .just for fun ! Aku brhasrat utk touring . . . paper work dah siap . . .route to China ? or ? ?? ?. . . insyaAllah, kalau diizinkan Allah, aku ingin menunaikan ibadat Haji terlebih dahulu. . .sebelum 'touring project ni" insyaAllah.