Wednesday, November 26, 2008

Banding Long Write !

Date : 22 & 23 Nov 2008
Dist (approx) : 263km ++ from Cinta Sayang SP > Gerik > Banding Island
Riders : 7 orang sahaja
Date : 22nd Nov -> ETD : SP 07.35 > ETA Banding 19.00
Date : 23nd Nov -> ETD : Banding Island 09.01 > ETA SP 17..30
(note: lots of stopping, to make sure riders arrived SP/Banding in good piece)

'Ketua Rombongan' ramly SP @ LT @ KGB

Teruk aku kali ini kena 'hamun' dgn kawan2 he he he !
Sengaja aku tak buat ride details mengenai laluan ini . . . takut nanti tak ada siapa yg nak ikut pulak. Route nii memang laa 'best giler' . . . dari SP ke Gerik Ajer dah 103km . . . lepas tuu standby lagi utk 'kerah tenaga' 30km+ 'panjat' ke Banding pulak . . . he he he melecek telor !

p/s thanks to Shaharin KOTRT, sebelum ini telah pun advice aku utk "ikut route jln lama SP > Baling > Klian Intan > Gerik > Banding . . . "kalu u ikut h/way Baling Gerik teruk sikit LT" . . . tapi sahaja aku ingin cuba 'backtrack' laluan sukar ini . . . maaf lah pada kekawan semua . . . tapi best kan route nii ?

. . . roslan mobil aka diesel power . . .

He Never Give Up even tho', several times experiencing leg cramps thru' out Banding Ride. The 'cycle-mania spirit' or 'gila kayuh' now come to the peak . . . he dont care about the pain . . . the torturing long long climbs . . . and put 'riding safety' no. 2 !

He really focus on riding & hammer the hilly route 'bit by bit' to accomplish d' mission ! Goal/Finishing . . . is No. 1 now ! Not many riders having this kinds of riding mentality, cyclemania or outstanding riding attitude . . . and this Big Guy wz 110kg proved, he can do it !

Pedaling in pains "to finish the ride' . . . no joke, Banjaran Titiwangsa 'highly demand ur' enthusiasm . . . .' and he 'demonstrate' well ! Upon reaching Belum Rainforest Resort, Banding Island. . . he deserved 'the pride'. Full of satisfactions . . . completed the ride (approx) 11 hrs including "4 hrs stopping time". Excited & proud to have met 'own personal challenge', though 'wounded' on d' way back from Grik to SP . . .

Zaidi Ked/Pfk

Sepanjang ride SP > Gerik > Banding dok 'meratus' (merungut) tak abeh2 . . . tapi bila ride balik Banding > SP moral dah naik balik . . . menemani zaidi dari Gerik Ke SP . . . kalau aku tinggalkan , saheh 'nangis & menyumpah' aku berbakul-bakul !

Kat Kupang kami kena hujan lebat terpaksa berhenti kat Kg Padang Kupang . . . hampir 1 jam+. . . hujan reda sedikit kami henjut juga dlm hujan hingga ke kuala ketil . . . eeeee sejuk telor beb !

Solute 2U kerana dah korbankan cuti hujung minggu for this torturing ride . . . menangis bini hang kalau dia tau periknya kayuhan ini ha ha ha !

mdNohLaguna

Kasihan ada, lucu pun ada . . . . at last 'tumbang' jugak. Tidak mampu teruskan kayuhan dari Gerik Ke SP . . . ngeri tengok lereng Banjaran Titiwangsa sepanjang Gerik ke SP. Dua tiga kali merayu utk naik kereta tapi kami tak layan dia . . . . ha ha ha !

MdNohLaguna 'wounded on d' way back Gerik to SP" First time endurance ride . . . . seem 'unhappy' wz the hilly route. Nearly give up (2 times) on d' way Baling to Gerik and from Gerik to Banding. Grumbles all the way . . . 'gila kayuh macam ni" .

We keep on pushing (torture) him to maximum . . ., its not the Bike . . . ! Blame the manufacturer . . ha ha ha ! Apology !

Take it EZi . . . maaf kerana 'mendesak' anda untuk turut serta dlm kayuhan ini. Tahniah juga kerana mampu bertahan dan sampai ke Banding lewat petang (walau pun dlm keadaan 'sengsara' . . . ampunnnnn !

Mungkin perlu 'setting' basikal i.e. saddle, handle bar . . . bla bla bla ! Apa2 pun Md Noh, jgn ler serik utk kayuh lagi . . .

Wan German @ roadie . . . No Komen. Raja Pecut nii sentiasa dgn Wan shahidan. Dia orang nii cuma bekal air satu botol kecil ajer. Tapi kami perlu 'lori tangki air' ikut belakang he he he . . .

matLaguna

He was "badly injured . . . " Pertama kali juga buat endurance . . . hanya mampu bertahan SP > Baling > Gerik sejauh 103km sahaja. . . mengalami kesakitan 'melampau' pada bahagian lutut. Sampai jer kat R & R Batu 2 Gerik, MatLaguna sudah hilang selera makan. . . dan menahan sakit.

Selepas 'paksa' makan MatLaguna baring sekejap z z z z z selama 1 jam (2 jam rehat). Bangun dari tidor, dia sudah tidak mampu meneruskan kayuhan/mendaki 35km ke Banding . . . ! Tak apa Bro, cuba lagi lain kali.

Kami nasihatkan dia naik kereta ajer la Mat. . . . Muka dia nampak 'masam' sedih kut tapi aku tahu dlm hati dia (yahooooooo . . .selamat aku) . . . ha ha ha !

Masa nii MdNohLaguna pun dok 'merayu undi' utk naik kereta . . . tapi kami 'tak layan' . . . ha ha ha . . !
the climb . . . sepanjang Baling ke Gerik . . . gini lah rupa 'terrain' Titiwangsa !

NostalGilerrrr !
zaidi . . . take ur own time ! Ada gak orang tolak beskal kat highway he he he !

Baling > Gerik Highway . . .

Long long Climb. Only good 'riding attitude' will hammer d' trail . . . no matter what will come next ! I cant remember how many 'fun' climbs . . . , mula2 dok kira jugak brpa climbs 1, 2, 5, 7, 10, 15 dan belum pun sampai Gerik aku dah lupa dah brpa banyak bukit/lereng gunung yg dah redah . . . ha ha ha !

Nun jauh . . . . .

ha ha ha lagi 5km Gerik . . . Yahoooo !

Sangkaan aku meleset. . . selepas ajer bukit ini ada lagi 5km climbs . . . mak oiiiii, tak abeh2 lagi climb . . . . .ha ha ha . . . ! Padan muka !

Banding Island

Ni kat Banding . . . kayuhan semasa balik. Tak sampai 1 km warm up dah climb approx 10 km !

'passionate riders"
at last mission accomplish !

Belum Rainforest Resort, Banding Island

"hello darling abang dah sampai kat Banding niiii . . . ooooo teruk, abg tak mau mai dah !

Belum Rainforest Resort

Dinner - Gone in 60 secs. . . . . . ha ha ha . . . Habis kami belasah !

Baling Gerik Highway
One of the 'deadly' 13km long climb . . . worst than Khao Nam Khang !

cikgu matLaguna
"Country roadddddd . . . take me homeeeeeeee . . . hu hu hu !

MatLaguna Need More Oxygen ! Nobody dare to give 'kiss of life' @ Mouth-to-Mouth Resuscitation ? 1hr lunch & 1 hr 'unconscious' z z z z @ he was physically incapable ! Badly knee injured . . .No Worries MatLaguna, at least u show good ride & completed 103km SP > Baling > Gerik ! Solute ! sorry . . . and . . . ampunnnn !

Kat belakang . . . kelihatan lereng gunung yg akan kami downhill sejauh lebih kurang 13 - 15km . . . pergh . . . dlm hujan pun belasah !

Zaidi Ked/PFK posing kat puncak . . . kat belakang nampak lereng gunung sejauh lebih kurang 13km utk downhill. Aku berani buat max speed 70+km ajer, takut jadi superman !

BANDING ISLAND

antara 'long climb' yg 'menarik . . .'

Tahi gajah yg masih 'panas' boleh buat penawar kalau kehausan yg melampau . . . perah dan minum air galian gajah niii . . . aku dah ada power gel, i dont need this he he he !

OK . . . Moral of the Ride :

1. Friendships formed up during Banding 'sickening' Ride . . . he he he !
2. The sense of pride in completing full ride . . . unspeakable !
3.Feel sorry . . . but it end up with joy seeing all 'passionate riders' smiling & congratulating to each others.
4. Definately, there r' lots of lessons learned & many great reasons behind d' Banding Ride . . .
5. Long Distance ride demand strength, courage & patience . . . be cool & focus on ur' goals !
6. Thanks to all riders esply. roslan (for d' car) mr & mrs wan shahidan, wan german, zaidi Ked/PFK, MatLaguna & MdNoh . . . please keep in touch !

Click for More Pictures . . . !

3 comments:

Riezal said...

tahniah bro..kerana complete the ride.Salute sama brader.. boleh jadi role model ni.. jauh giler.. cycle.. duration brapa lama bro..? and brapa kali stop..

email : ramlysp@gmail.com said...

Riezal yg pernah kita jumpa dan ride dekat trek lori balak di Jitra tu ker ? Ok Riezal, kami mula kayuh dr Cinta Sayang SP jam 7.35 am dan last rider sampai di Banding jam 7.00 mlm . . 12 jam including stopping berkali2 utk memberi peluang pd rakan2 'recover their energy'. Ada rider yg menahan kesakitan cramps dr Baling ke gerik tapi masih tekad meneruskan kayuhan hingga ke Banding. . . Di R & R Gerik seperti pics yg paparkan . . terpaksa biarkan rakan2 melelapkan mata hampir 1 jam 15 mins. Kat situ saja stopping 2 jam 15 mins. Keseluruhan stopping time i rasa lebih drpd 4 jam. No problem, asalkan semua riders & kawan2 mahu meneruskan cabaran mendaki & completed d ride . . . Their Pride is my pride too . . . jika semua riders sama level, i rasa boleh completed less than that. . . Overall if was a fun ride !

epoi said...

Seronoknya kalau dapat join trip yang macam ni. So is that any idea ke nak buat trip macam ni lagi.