Thursday, April 09, 2009

Betong Ezi Ride On Channel 8


'Head Count' B4 ride ~ 20 orang sahaja !
8 lagi (TRM & Wan Shuhaidi) tunggu kat JPJ - SP
Total 28 riders ride SP ~ Betong + 10 org lagi yg join dari Baling (rasa aku lebih).
Route/Detail (click) : SP ~ Betong ~ SP and Ride Details
~ B4 The Ride ~
Selama hampir 3 minggu 'perang saikologi' Betong Ezi Ride kat 'northern chatbox @ Channel 8 Siam' serta sms ~ 'panas, hebat, kecoh, kalut, haru-biru, gusar, merajuk, tiada respond & macam2 serangan peribadi dilontarkan kpd individu yg 'mencalonkan' diri. "Kempen" makin panas dgn provok/sindir menyindir menguji ketahanan 'mental para calon yg akan bertanding' . . . masing2 gah dgn 'bike skill' tak kurang yg 'pura2 merendah diri' menyimpan kuku dan ada yg 'tewas & tarik diri utk bertanding" . . . . ha ha ha belum ride lagi dah cabut !

Antara ungkapan panas/pedas ~ "oiii Pak Cik Mail jom laa pii Betong Ride, takut bini laa tuu", "tak dak dot dot dot laaa
tuuu", "hoi L.T. kalu hang (buat2) demam naik kereta ler he he he", "BangLy jgn publish nama 'saya' kat blog kata 'saya' ride dr SP ke Baling shja nanti depa kutuk saya bangLy", lepas tuu . . . call balik ~ "abgLy. aku tak jadi pii laa ~ ada kerja pulak ari Sabtu nii", lepas tuu last2 minit call lagi "ok bangLy. aku jadi pii, rasa2 nak cuba kayuh SP terus Ke Betong" aduuuuuuuhhh ! haru - biru betoiii hang nii he he he sat jadi sat tak jadi, sat nak demam, lepaih demam ada kerja pula he he he macam2 dok 'reka cerita' bagi alasan nak ngelat laaa tuuu", ada lagi, provok ~ "tak paa aku boleh jadi pengasuh hang', "AbgLy. jgn nak ngelat buat2 demam pulak . . ."aduhhhhhh sabar jer laa ! Semua 'serangan peribadi' ini sekadar memeriahkan lagi Kempen Betong Ezi Ride N69 ha ha ha ! Nasib baik laaa semua dah 'mang-li' dgn kutuk mengutuk niiii . . . aduhhhh boleh sakit jantung layan penyamun2 nii !

Ada jugak yg tak dapat cuti dari majikan "menggelatat" nak ikut juga . . tiba2 pagi tuuu 'chueh' nampak batang hidung dia join ride . . . eh hang tak kerja ka ari ni ? mmmmmmm tak sihat ~ ha ha ha ! Begitulah 'kuatnya tarikan' Betong Ezi Ride.

Alhamdulillah ~ tiada insiden baling kasut @ tak ada yg baring atas jln kat Highway Baling tanda protes . Tapi aku 'masih berbuku' dgn LOSO tak abeh lagi. Dia kata kat aku ~ "kalu demam, naik kereta laa") ~ Apa ? dia ingat aku 'buat akai'/pura2 demam kut. He he he ini lah kawan2 "no joke - no fun" depa bukan peduli hang demam ka tak demam ka itu hang punya fasal ~ kalau dah set utk ride mmmm pandai2 lah jaga kesihatan. . . yg penting ~ 'Be Positive and all will be fine' . . . ha ha ha !

Kalau lah sampai hari nak kayuh pun aku tak baik demam juga ~ alamat 'mampuih' laa aku kali ini ~ pasti teruk kena kutuk dgn penyamun2 tuu. Tapi darah Siam 'pahlawan' Satun/Setoi ini masih kental & ngak bisa mengalah kpd baPak Penyamun2 tuu ha3 ! Empat hari sebelum Betong Ride (selepas baik demam) aku pi training sorang2 SP ~ Tupah . . .baru ride 15km dgn ave speed 25~30km keluar muntah bertalu2 . . .dist 15km sahaja, 2 jam baru sampai rumah. Petang tuu juga pii jumpa Doktor minta nasihat/ubat cepat sembuh. Hangpa tau apa Doktor kata kat aku ~ "ur eyes look very tired & ur body need a rest" mak oiiii 'macam nak penampau aja" he he he (dlm hati sedih gak). Aku cuma nganguk YER ajer. Tapi esok harinya 2 Apr ~ 'Ketegaq gak' aku call/ajak Yusof teman aku ride SP ~ Tg Dawai ~ Chandi ~ Tupah back to SP 80km+ wz good pace ~ alhamdulillah ~ at last Ready For Betong !


~ The Ride ~
Jam 7.00 pagi semua dah berkumpul dgn jentera masing2 kat Cinta Sayang ~ PPMtb Club, RCT, SP, Manjung Cyling Club, LonTruth wakil tunggal dr Red Flag (Abg Ai Red Flag tak ikut serta fasal dia lebih pentingkan kempen Batang Ai nyer he he he), Zul marvelous, Ismail Telok Intan, Adi Hariman. Solute pada riders luar dari kawasan SP i.e. TRM, TOKI, Nasran & Ismail Telok Intan, RCT, dari Perda & Alor Star yg sanggup 'merentas' sempadan bersama famili. Rasa terharu yg tidak terhingga di atas sambutan saudara2 semua. . . . hu hu hu !

Short/Welcome Brief pada semua rider route SP ~ Betong. Jam 7.45am aku lead 'peloton pertama' dr Cinta Sayang sejauh 8km ke JPJ Sg Petani. Meet kumpulan TRM & Wan Shuhaidi (8 org). Sekali lagi brief laluan ke Betong dan serahkan tugas Ride Leader pd Tok Wan . . . Tok Wan hang buat la apa yg patut . . . "oii Ly kita nak berhenti kat mana ?' aku kata "kita jumpa kat Border Thailand "dia senyum sampai ke telinga" . . . ha ha ha tak dak check point kaa ? ~
Check point kat border 75km+ dari sini (SP).



Speed brpa haa ? aku pun tak tau . . . mula2 cruising 30 ~ 35 ~ 38km bila sampai Kuala Ketil ada pulak 'backho' nak memintas peloton kami . . . dlm hati 'mampuih backho ni" ~ apa lagi 'penyamun2' tuu terus naik minyak 'tarik ikut speed belakang backho' 40km+ dok cucuk pulak juboq 'backho' tuu, nasib baik la 'juboq besi' kalau juboq macam Tok Wan haru juga he he he ~ kalau aku jadi driver backho tuu pun tentu aku fed up . . . basikal pun boleh pintas backho dia ha ha ha ! Ganas ~ memang ganaih hangpa ! Penin kepala aku !



Selepas 26km kat simpang Malau kami regroup utk tunggu RCT . . . agak lama kat Spg niii ~ aku patah balik kat simpang nampak dua org kat warung tepi jalan tengah baguihh punya dok pekena "air & roti" alamakkkkkk kami dok tunggu sana ~ awat hangpa berhenti . . . "tak sarapan lagi bangLy " he he he ! Tak leh tunggu lama2 Bro ~ dah 30mins+ delay terus permisi ride ikut laluan highway bersama 'peloton kedua' seramai 17 riders. Kat simpang nii aku dapat maklumat/sms 'peloton' pertama dah 'curi ayam' @ short cut ikut jalan lama ke Pekan Tawar . . . oooo hangpa ngelat 2km+ dan lari dari 3 bukit lanjut yer. Mungkin "tak tau" jalan kutttt . . . tapi rasa2 aku Tok Wan dah cukup arif dgn laluan nii . . . he he he ~ Feel Sorry 4ur self . . . "




Peloton kedua tiba Baling jam 10.40am+ ~ Worst Time ! Biasanyer ride SP ~ Baling nii dlm 2 jam 5mins+ sahaja. Kat Baling dah ramai riders dr Baling Bikez, Kroh MTB lead by Tn Fadzil dan PGA Tn Nordin & frenz tunggu kami. Maaf laa Tuan ~ lost contact dgn peloton ketiga . . . .!
~ at last RCT Fuad sampai gak jam 11.08 "depa ada kat belakang lagi" ~ kat sejam gak delay kat Baling nii. Aku minta RCT Fuad call peloton belakang "tanya kat mana la nii" ~ "kami minta permisi utk meneruskan kayuhan ke Gunung Inas melalui jalan baru ke Betong" . . . AbgLy minta maaf pada RCT Fuad dan kawan2 RCT yg lain ~ tak sempat nak berbual panjang. Kalau lewat ~ Cuaca makin panas . . . ! Maaf lain kali kita ride & bual lagi. Salam utk semua RCT ~ "yes u can ~ epi cranking & enjoy the ride " ~
~ Terus mendaki Gunung Inas tengah panas " Lit-Lit " . . . dah lebih 3 kali aku ikut route niii 'kadang2 benci pun ada ~ 'berahi' climbing pun ada he he he ! Aku nampak TOKI climb 'gelek semacam' ajer sampai herot2 pinggang dia . . . nasib baik laa ada Mama Ja dok 'motivate' dari belakang . . . . kalau tak dak Mama Ja aku ingat dah lama TOKI turun "tolak @ tun-ton" basikal tuuu naik G Inas ha ha ha. Syabas TOKI . . . memang ganas you ! Se org lagi Mr Elwyn yg merungut kepanasan . . .keluaq abeh bahasa kampong dia pekat UK "fF%&k$* S%&i$tt *(*^...." he he he 'penangan Inas tengah panas Lit - Lit " . . . 'melengung bodoh' seketika apa yg tersirat gamaknya aku pun tak tau ? Drink more Elwyn . . . dia ambil sebotol air mineral terus jerus atas kepala dia ha ha ha . . . . EZI Ride ? Dia geleng kepala tak jawab pun ~ he he he ! Dengar kata dari Ari 'pungkok dia melecek' balik dari Betong ~ kasihan Elwyn hu hu hu !
Peronda PDRM 'lead' ~ kereta arah bertentangan 'ketepi' memberi laluan kpd kami . . .Hujung sebelah kiri TOKI 'bizi' dok ambil gambar2 jentera yg berbaris panjang. PDRM masih mengiringi hingga Check Point Thailand !Left: Yuih, Sjn Azmi, ramly sp & wendy
Ride dari G Inas ke Betong adalah 'kemuncak' yg dinanti2kan. Peloton kami diiringi kereta Peronda PDRM hingga ke Sempadan Malaysia.Thailand . . wow bunyi 'siren membuatkan rider kian berahi'. Aku tak ingat siapa yg berkata "AbgLy ~ glamour laa kita hari niii ~ macam Le Tour . . . ".

Bila sebut Le Tour aku teringat
pada seorang "Mok Aji dari Kelantan" dia tak sebut Le Tour ~ dia sebut "LU TUA" . . . mmm apa2 ajerlah Teacher ~ "that money cant buy". . . .?

Kayuhan bertenaga ~ kenderaan dari arah bertentangan memperlahankan kereta mereka utk memberi ruang kpd kami . . . program yg pada asalnya hanya utk 'suka-suka ride' bertukar menjadi "official" . . .. . meriah & bertenaga ! Satu kepuasan yg sukar utk digambarkan ! Semua bebas membuat 'pecutan' mengikut pace masing-masing . . . !

~ Terima Kasih Tidak Terhingga kpd Tn Fadzil and PDRM' yg telah 'menguruskan' perjalanan dari G Inas ke Border lebih lebih mudah & selamat. Tidak Lupa pd Nizam & PGA.Tn Nordin & fenz. Selepas ride Tn Fadhil sempat kata kat aku "Ly ~ bila2 you nak ride ke Pangkalan Hulu/Gerik kaa bagitau i . .. inysaAllah Kroh MTB akan ikut sama" ~ OK Noted !

Kat Betong kami tidor di "My House" Hotel . . . RM 50.00 sahaja air-cond. Yg Tiada air-cond RM 30.00 shja. Masuk2 bilik aku 'tergamam' tengok katil kat bilik aku ~ "amboi3 berahinyer" . . . kat hujung kepala ada cermin besar. Nasib baik cermin kat siling telah ditanggalkan . . . "semua rider" kecoh seketika bila masuk bilik masing2 ha ha ha ! "hoi nak tidor kepala belah mana " ~ Pening laaa aku tengok katil niii . . . ha ha ha !

Azam PPMtb Club terus ON TV ~ dia tekan CHANNEL 8 " Allahhhh abgLY . . .film lucah XXX " cepat2 dia Off TV tuuuu . . . sekejap sahaja CHANNEL 8 heboh dari bilik ke bilik ~ "hoiiii hangpa ON Channel 8 ~ ada siaran langsung" . . . . orang kuat yg Promo Channel 8 ialah LonTruth . . . he he he. Dalam chatbox Northern MTB pun heboh dibicangkan. So, La nii mungkin riders lain yg tak tidor sana/atau 'visitors' yg melawat blog kami boleh faham maksud sebenar ~ CHANNEL 8.
Hai LonTruth . . . . . nonton Channel brpa tu ?
Pesanan Penaja : Hotel ini tak sesuai utk Famili. Jangan ON ~ Channel 8 !
Cuba hangpa teka siapa 'sahabat karib' ini & kenapa tidak bercampur dgn 'peloton' lain ?
Tak Lain Tak Bukan dari Kiri : Shahril Parit Buntar, Sukri Siong & Zul marvelous . . . ketiga2 pakai jersi baru. Beli kat kedai Amin Betong . . .dok bau Siam lagiiii . . .tak basuh pun ! Amboi2, mentang2 pakai jersi baru ~ pi mana pun sama2 ~ ride seiring, posing maut pun hangpa 3 org aja ha ha ha !


Petang 4 Apr jam 6 ptg Amin jemput aku pi minum 'teh tarik' . . . dok sat dia terima call dr adik dia "abg roslan mai dgn 2 org kawan lagi" . . . eh sukar gak nak percaya. Betoika Lan Mobil mai . . .waktu tuu dah dekat kol 7 ptg.

Dok sat, "choeh" nampak muka dia, said trj & cikgu din ha ha ha . . ." Lan Mobil &said kata kat aku "tak leh dok Cik Ly . . .menggelatat. aku cucuk Cik Lan sikit ajer ~ terus jadi ha ha ha " Gitu lah kawan2. Walaupun sibuk dgn urusan kerja ~ dapat gak luangkan masa utk riada bersama rakan2 yg lain. . . money cant buy !






Aku bagitau Lan Mobil yg kami tak jadi Kebun Bunga
Ride . . . kerana kesuntukan waktu. Ride pagi Ahad cuma 22km sekadar 'conditioning' ke Air Panas shja.

Ramai gak riders Betong MTB yg turn up pagi itu utk mengiringi kami termasuk seorang 'lady rider'. Tengok jer lembik tapi mantap Bro. Masa climbing kat satu bukit dia laju overtake dan ride depan aku . . . kayuhan aku terjejas sekejap kerana "terpandang buah nyok" dia tergolek-golek kirikanan2 . . . cepat2 alih pandangan. Astagfirullah . . . . Cobaaaaaan !



~ Antara laluan "Kebun Bunga Ride" ~
"Kebun Bunga Ride" approx 45km. including 8km extreme climb.
Said TRJ ~ stop ambil oksigen !
"pai maydai ni" . . . . . no, no, no U turn !
"pai, pai, net noi - net noi". . . (jom kayuh, sikit aja lagi).

Betong ~ SP (Zon Pecut)

5th Apr lebih kurang 10.15 semua dah berkumpul kat kedai Amin Betong utk berangkat balik. Ride Leader ~ Tn Fadzil & Nizam imigresen hingga kedua2 pos Immigration Thailand and Malaysia. Sebelum 'sesi pecut Betong ~ SP' semua ambil peluang last mins utk ambil gambar dgn rakan2 BalingBiker, Kroh MTB yg banyak membantu kami dlm urusan perjalanan/keluar masuk. Terima kasih daun keladi . . . !






Toki. Nasran & family, Ismail, Adi, Nasir, Tandop, Amir back on d same day.
See u again !
Day 2 ~> Peloton bergerak keluar dari Pekan Betong ~ Lead by Tn Fadzil.
Downhill Gunung Inas. Depan ~ ramly sp, azam PPMtb and zul marvelous.
Top speed kat ODO aku cuma 72km+ . . .,DH G Inas ~ zul marvelous 73km+ . .
Perjalan ride balik lebih mudah. Kat border Pangkalan Hulu semua dah ketaq kaki nak pecut. Aku bisik kat group leader masing "bgLy nak ride dulu ~ test fitness". No check point . . . kita akan meet kat Petronas Kuala Ketil . . . 60km+. Peloton pertama sampai Petronas approx 12.30. Zul, nizam ppmtb & aku sampai sblum jam 1.00 tghari. Less than 3 hrs wz about 25mins stopping time kt Petronas Kuala Ketil utk 'fueling'.
Terima kasih kpd semua rakan2 seperti senarai di bawah ini . . . alhamdulilllah xtvt ini berjalan dengan lancar & selamat. Program yg pada asalnya utk "suka - suka" ride menjadi besar & meriah dgn kehadiran rakan2 dari Kroh MTB, Baling Biker, PGA, Imigresen Malaysia, RCT, Red Flag, TRM MTB, MyBike2Sexy, rakan2 SP, Manjung Cycling Team, PerlisPowerMTB serta invididu2 (jika ada yg tertinggal maklum saya) hingga mencecah jumlah hampir 50 orang semuanya.

Siapa lah saya . . . tanpa kehadiran Tuan - tuan semua ~ Solute & See U Again.

More Pics (click) himpunan gambar2 Betong Ezi Ride


Solute 2U All :~>

SP ~ ramly sp, Wan Shuhaidi & Zaidi Pfk (Lan Mobil, Cikgu Din & Said joining us at Betong)
TRM MTB Club ~ Ngah Dan, Wa Don, Tok Wan, Dik Man, tRExx, Bang Aji, Gee
Perlis Power MTB CLub ~ Ari, Hj Nik, Azam, Mr. Elwyn, Shah & Azreen (support car)
RED FLAG ~
Nasron @ LonTruth CEO Channel 8
PERDA ~ Zul marvelous
ALOR STARr ~ Adi Hariman, Tandop, Amir & Fisol
MyBike2Sexy ~ Ismail Telok Intan
Rakap Cycling Team ~ Fuad, Nayan, Sahaq, Sokri, Bad, Fahrul
Baling Bikez ~ Razif, Shukri Siong, Shahril
KROH MTB ~ Tn Fadhil, Sjn Azmie, Nizam imigresen
& Yusri, Wendy

PGA ~ Tuan Nordin,SM Razali, Haniff, Mohd Baharsal Suhaimi
Manjung Cyling Team @ MCT ~ To'ki, Nasran & Family.

p/s
: Utk TRM, PPMTB, Zul, LonTruth Channel 8 ~ duit kutipan hari tuu ada balance dlm RM 20.00 sahaja. Aku top up minyak hari tuu RM60.00 tapi sampai hari niii minyak tuuu tak habeh lagi (kereta tak pi mana ha ha ha) . . .

4 comments:

tRExx said...

Trima Kasih Daun Keladi ... Kalau tak serik jum kayuh lagi

ramlysp said...

he he he cepat nyer bagi comment ~ thanks. C U !

said TRJ said...

Salam Cik Ly!
Patut ambik masa, entry kali ni panjang. Panjang/curam macam kerabat bukit KEBUN BUNGA sampai minta kat KUNTAI nak patah balik "pai medai ni" Adeen(bekas tentera siam)!dia jawab,no,no,no U turn, "pai,pai, net noi-net noi". (jom kayuh, sikit aja lagi). sikit apa Cik Ly sampai nampak awan dibawah bukit tu. Cik Lan & Cikgu Din sayup diatas puncak dah.

Walupun x kayuh SP-BETONG tapi puas
dengan semangat yang ditunjukan kawan-kawan MTB. Pada mereka-mereka semua diucapkan "TAHNIAH".

KEBUN BUNGA BUKIT LAGI,
TAK SERIK MAI LA LAGI.

TQ, CIK RAMLY.

WAKTU GAZA said...

HUH!MEMANG POWER! KEKUATAN YG MENGAJAIBKAN..TERUSKAN PERJUANGANNYA...