Wednesday, May 06, 2009

Conditioning . . . ha ha ha !

Date : 5th May 2009
Semalam 5 May jam 07.30am aku, Cikgu Din, Lan Mobil & Yusof buat 'conditioning' ikut route ~ Laguna ~ Bujang ~ Chandi ~ Tupah ~ SP approx 50km+. Bermula dari Laguna 'ser-low' ride dah 28 ~ 30km. Sampai ke traffic light menuju ke Jambatan Semeling Cikgu Din dah 'perangat' kami . Sambil overtake, sambil dok 'gelek2 pungkoq' . . . . belum pun cecah Jambatan Semeling terus 'attack' (pecut) naik jambatan tuu 35km+ apa lagi semua terikut2 hingga ke Simpang Lampu Isyarat Semeling.

Dari situ Cikgu Din dah mula 'main api' ~ Conditioning bertukar jadi 'chasing menchasing' dari 35km terus mencanak sehingga 38 ~ 41km utk beberapa minit . . . . pergh ! Contitioning apa niii . . . "chasing men'chasing' berterusan hingga ke Chandi climb 2km dan climb 4km to Tupah. Sampai Tupah kami gelak ramai ha ha ha "conditioning apa macam niiii ha ha ha" !

Apa2pun kami dah satu kepala ~ memang Best kalu dapat ride dgn kawan2 yg satu kepala. Walaupun jarak hanya 50km+ dgn Averave 25.5km/h sudah dikira "Sarapan Pagi" yg amat Baik. (maaf pada Said TRJ kerana tidak dapat 'menemani anda' apa2pun enjoy ur 'solo ride' back home ~ he he he jgn mareee )

Abeh Kayuh ~ Roslan Mobil propose "esok kalau x der apa2 kita ride G Jerai" ~ OK ON. Aku perlu 'fitness' sebagai persiapan Program perkemahan di Sedim selama hampir 1 minggu.

Date : 6 May 2009 Route : "G. Jerai Fun Ride"
Dist : 15km
Mula ride jam 07.50am. Cuaca hari ini mendung ~ pada ketinggian 1,200m di Telaga Tok Sheikh penuh dgn kabus. Memang best kalau ride dlm kabus ~ tak rasa penat ~ rasa puas sedut udara yg 'fresh' mmmmmm sejuk nyer . . . peluh pun tak keluar. Sama2 kita berdoa agar keadaan cuaca sebegini kekal untuk 'menyambut' rakan2 dari Kroh, Baling, Perlis, Kedah adn Butterworth.

Roslan Mobil memadam rekod peribadinya sendiri. Dulu 2 jam 40min ~ hari ini lebih kurang 2 jam 3o min shja termasuk '30 mins stopping time".

Lan Mobil yg 'heavy weight' pun buat 2 jam 30 mins ~ tak kan laaa yg 108kg nak buat 4 jam ! he he he !
Kedah Peak ~ Minggu lepas dah naik, minggu niii pun naik kerana 'enjoy' mengerah keringat ke lokasi ini. Tak terasa peluh keluar ~ kabus tebal dan 'sejukkkkkkk . . . ." Kalau 17hb May niii cuaca macam niiii mmmmm ramai ler yg 'posing giler' kat sini . . . . !
Lan Mobil and Cikgu Din

6 comments:

zan-KX said...

said TRJ,
jgn peduli..cuba lg..
ser-low..serlow konon..hampeh

said TRJ said...

Salam Zan!
Tuan rumah x marah kut kita pinjam beranda dia untuk sembang2.
bukan apa Zan, kemarin SER~LOW,SER~LOW ambik angin ke CANDI/TUPAH solo ride. Sampai Candi nampak Cik Ly, Cik Lan, Cikgu Din n Usop Skot.
Lepas sembang-sembang kami ber5 ke Tupah, turun dari Tupah saya cuba nak tinggalkan MEREKA ber4, bila sampai MRSM bedesup ke4-4 depa memotong dengan kelajuan sekitar 38~40 Km/j,Cik Gu Din dibelakang sambil berkata,"aku kena ikut angin depa,Said" aku jawab,"sik ada hal CikGu Din, go head"....
lepas 10 minit kelibat MEREKA tidak lagi nampak.
"AKU BERKATA DIDALAM HATI DEPA NI BELATIH DIMANA? DENGAN MENDAPAT STAMINA YANG BEGITU RUPA!"
Zan,pada hal umur aku lebih muda daripada depa semua.

p/s,
Aku kena belatih diPerlih lah lagu ni...ha ha ha...
KAYUH TETAP KAYUH.

zan-KX said...

said,
tips dia..kena kayuh kerap..
TRM isnin-jumaat mesti ada tiap2 ptg.. 1 loop 32km (540pm-7.00pm)..
tp riders on-off la..kadang2 kawan ni ada, kadang2 kawan ni tak dak.. mcm tu la..
kami pasai ramai, tu yg advantage tu.. pacing sentiasa laju sbb maruah nak kena jaga..kalau tertinggai alamat kena kutuk ler

kyuhpelan said...

nak tanya sikit. turun gunung jerai tu ambil masa berapa lama kalau kyuh pelan2.

Zul-Nesam said...

kayuh jangan tak kayuh

ramlysp said...

Kyuhpelan> turun G Jerai kalau TAK kayuh ada kutt dlm 30MIN ~ kalau hang kayuh memang 'terror'!