Monday, March 23, 2009

Gaya Hidup Sihat

Dah jadi kebiasaan aku skrg ini, begitu 'statistik' dlm tiap xtvt yg dilakukan. Semuanya diambil kira i.e. makan, minum & tidor & kesihatan (rohani & jasmani). Bukan nak jadi 'athlete' pada usia emas . . . sekadar 'maintain' @ kekal dgn gaya hidup sihat. Apa juga xtvt yg dilakukan i.e. 'fastwalk', swimming, kayaking, trekking dll. . . semua aku rekod/checked prestasi kesihatan dari masa ke semasa ~ seadanya.

Perubahan fizikal amat ketara dan tahap kesihatan makin baik. Alhamdulillah. Semuanya dilakukan dgn 'nawaitu' yg baik (jauhkan aku drpd riak) . . . sebab tuu aku tak kisah samada xtvt itu lasak atau recreational. Semuanya aku enjoy 'belaker' . . . Thn ini umor 'ayah' 52 thn. . . . kalau dikira "angka 63 thn", aku cuma ada 11 thn lagi he he he ~ wallahu'alam ! Semuanya 'wajib' diurus dgn baik "dunia & akhirat".

Kayuhan 'endurance' memberi aku 'satu kepuasan' ~ 'speed at my own pace' . . . i.e. SP ~ Baling ~ SP, SP ~ Penang ~ SP, SP ~ Betong ~ SP, SP ~ Gerik ~ Banding ~ SP, SP ~ Kangar ~ SP semua ini memberi aku satu kepuasan tanpa rasa jemu. Aku dapat lihat/rasa perubahan fizikal, mental, stamina/attitude & feel the beauty of cycling. InsyaAllah, jika panjang umor . . . aku amat berhajat utk sekali lagi pi touring ke Northern Thailand. Ramai kawan2 yg dah pernah ride ke sana . . . mengakui 'tough long climb' di kawasan pergunungan tersebut. Ini yg buat aku 'teruja' dan tak senang duduk . . . . kadang2 semasa buat solo ride SP ~ Baling ~ SP berangan macam buat solo touring i.e. Samui Solo Ride ~ ika diizinkan Allah sampai jugak nanti !

Kayuh, kayuh jugak . . . sampai jer rumah aku terus check BP. Ini Reading selepas ride balik SP ~ Penang ~ SP 50 km. BP 134/88 and pulse 88. Selepas 5 mins sekali lagi aku ambil BP, reading 118/85 pulse 77 ~ makin baik. Selepas satu jam dari reading yg pertama aku ambil lagi . . . dan bacaan nya makin baik ~ alhamdulillah. Aku tahu 'target rate' pada tahap umor sekarang . . . ini semua 'guide line' aku agar tidak melebihi 'target rate' 52 yrs semasa melakukan sesuatu xtvt.

Terima kasih pada Roslan Mobil yg memberi aku tips 'personal wellness analysis' berikut. Mengikut analysis ini, badan aku kekurangan air 5.2%. Apa tidaknya . . . kebiasaannya semasa kayuhan pagi Sp ~ Tupah ~ SP aku pakai 'raincoat' utk bakar lemak . . . peluh memang 'lencun abeh' satu badan. Lepas ride senang2 aku boleh abehkan 1.5ltrs air ~ tapi jumlah itu masih belum cukup utk menampong peluh yg keluar . . . at least 6 ~ 8 ltrs baru OK. Ini bermakna kalau aku ride 40 ~ 50km 'tarmac' Ave. speed 25 ~ 26km wz raincoat, aku kena minum sekurang2nya 8 ltrs air baru boleh cover up yg dah hilang tuuuu . . . . . woww ! Thanks Roslan.
  • BODY FAT RANGE - 25.2 (Medium)
  • %BODY WATER RANGE - 54.8 (at least 60%) kurang 5.2%
  • MUSCLE MASS - 56.1
  • PHYSIQUE RATING - 3 (solidly -Built) ~ Good !
  • BMR - 1,643 CALORIES (banyak niii shja aku perlu makan he3)
  • bASAL METABOLIC AGE = 46 yrs (bacaan analisis mesin nii kata umor aku 46 thn he3, Mesin ini shja nak bagi aku seronok ka ?)
  • bONE MASS - 3.1 (3.29KG) Kurang sikit . . .
  • 8vISCERAL FAT - (15 Alerting)
Aku juga pernah mencuba mesin analisis ini di pusat gym kat SP . . . dan bacaanya membuatkan aku 'puas' & never give up cycling !

21/22 Mar 2009 ~ yg lepas aku pi 'outing' sambil berkayak dgn rakan2 . . . dan ambil kesempatan berjumpa 'zali' rakan lama yg mahir kayaking ini. Camping 2 mlm kat Pantai Merdeka . . . lama gak aku tak main kayak . . . terasa fizikal bahagian atas kerana kayak memerlukan kekuatan/work out on 'upper body'. . . sekali sekala buat 'cross xtvt' best jugak . . . Dia dah offer aku 'white water rafting' di Sedim pada hujung minggu ini . . . selepas tuuu MTB'ing hutan dara Sedim . . . mmmm best jugak. Dah lama aku tak ride kat Sedim niiii . . . terutama kawasan air terjun . . . best climb, best downhill ! InsyaAllah Zali . . . tiada aral sampai kut !

Dah lama aku tak mai Pantai Merdeka . . . jauh beza 30th yg lalu ! Malas aku nak ambil gambar kawasan pantai yg dah jadi 'ceketot' . . . gerai yg tak kemas . . . buat itu, buat ini . . . lepas tu roboh ! Buat projek baru pulak . . . lepas tuu roboh . . . peniaga pun satu hal . . . dah buat elok2, pi buat tambahan kalau cantik tak per jugak . . . makin serabut 'sakit mata'. Sayang kita ada pantai & hutan yg cantik . . . tapi macam dok kata laa. Aku nampak jugak kumpulan budak2 sekolah buat kerja amal dok pungut sampah . . . dan org tua2 buang sampah he he he "kerja gila". Sedih2 . . . buat lahhh sesuatu yg menampakkan 'nature' . . . i.e. dari kayu ! Satu sahaja yg aku tertarik kat sini . . . semasa Sunset . . . . SubhanAllah ! Gambar kat bawah niii aku ambil dgn menggunakan h/phone Sony Ericsson 810i . . . kalau guna kamera SLR pasti lagi cunn, (teringat semasa Sunset di Samui Island). !





Antara nikmat2 Allah . . . . Subhanallah !

Moral :

  • Sentiasa menghargai nikmat yg Allah berikan i.e keindahan terbit & terbenamnya sang suria . . !
  • Rahmat Allah kpd hamba2nya . . . bersyukurlah.
  • Sihat "rohani & jasmani".

5 comments:

zanKX said...

bro,
apa kata kita plan kayuh chiangmai~chiangrai~mesai end of this year?
boh pannier jd nomad tp tidoq hotel..motel pun tak kisah asalkan bole lena

said TRJ said...

Salam Cik Ramly!
Panjang entry kali ini baca semua BEST, tang umur bacaan meter tu saya lagi bekenan umur saya.
ZanKX racun betui la depa ni, BETONG pun dah ketaq, ni nak p Chengmai/rai tapi saya percya Cik Ramly boleh sambut cabaran ni.
KAYUH TETAP KAYUH.

ramly SP said...

salam zankx & said trj> touring ke Northern Thailand dah ada dlm plan. Date masih 'open', tapi x mungkin thn ini. Kerna thn ini aku perlu 'kerja keras' agar dipilih menjadi tatamu Allah pd musim ini. Selagi urusan ini tidak d bereskan . . . aku rasa amat khuatir ! Semoga Allah memberi kita semua kekuatan dlm 'urusan seharian' InsyaAllah.

zanKX said...

alamak, 2010 aku pulak nak jd tetamu tp byk brgantung pd rezeki.. minta2 dpt la.. nanti terlebih umoq susah, tak dak kudrat lg..

ps: said, kome tak bole ke minta spesel application dgn menteri utk ke luar negara? best woo kayuh kat northen thailand bulan december.. winter tuuu.. 13 degree C

仔仔 said...

,徵信社,尋人,偵探,偵探社,徵才,私家偵探,徵信,徵信社,徵信公司,抓猴,出軌,背叛,婚姻,劈腿,感情,第三者,婚外情,一夜情,小老婆,外遇,商標,市場調查,公平交易法,抓姦,債務,債務協商,應收帳款,詐欺,離婚,監護權,法律諮詢,法律常識,離婚諮詢,錄音,找人,追蹤器,徵信,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信社