Tuesday, March 17, 2009

Bike To Work

Date : 16th Mar 2009
Route : SP ~ B'worth ~ Gelugor, Penang ~ SP
Dist (approx) : 100km
Note : Bike 2 Work !

Dulu . . . aku kayuh tak laaa 'kemaruk' macam sekarang . . . skrg niii kadang2 @ seminggu sekali baru aku start enjin kete . . . atau biar pd anak2 aja bawa kete, nanti bateri 'flat' pula . . . Dulu kayuh utk rekreasi & fitness . . . tapi apabila terasa perubahan fitness & fizikal, 'taste' dah berubah . . . i.e. suka long distance pulak. Susah nak kawal 'nafsu kayuh' ni . . . . kalau tak ride dlm 2 - 3 hari dah rasa 'tak sedap badan' . . . mungkin selepas bersara aku rasa banyak waktu utk riadah dan akan selaraskan jadual kerja mengikut program/xtvt ride aku. Satu-satu yg sukar aku lakukan sepanjang 27 thn dlm perkhidmatan. Sekarang dah tak ada BAT C 10 . . . . he he he, rasa terlintas nak kayuh aku kayuh, rasa gi nak touring . . aku gi touring. Ada gak satu email layang sampai kat aku : 'hai tak solat ker ? asyik dok kayuh ajer " . . . he3 aku jawab dgn sopan . . . ! Biarkan lah ! No Problem ! Apa yg ada dlm beg aku ? Kalau 'dia' buka beg, ni sahaja yg aku bawa i.e. Laptop, kain & t shirt bersih, tuala & toilet gears dan bike tools . . . ! Cukup utk sehari dua. . . simple ~ Just Be Yourself !
Jambatan Merdeka, selepas pekan Tikam Batu. Dah hampir siap jambatan berkembar dua lorong. Orang sebelah Utara tentu masih ingat dgn pelbagai kisah & tragedi di sekitar kawasan ini . . . kekadang bila balik waktu mlm 'meremang' jugak bulu roma . . . Heran gak . . . ?
Awat AbgLy 'suka' pakai tayar offroad 2.1 niiii utk long distance . . ?
"sajaaaa, utk training 'berat' sikit tak apa "
Tunggu Feri nak ke Penang . . . RM 1.40 sahaja pi balik.
Feri kat Pangkalan Sultan Abdul Halim, Butterworth
Sampai kat Penang cuaca mendung . . . 'masin cakap akak' !

Semasa dlm perjalanan balik dari Penang ~ SP. . . sampai kat kawasan Telok Air Tawar, tayar belakang bocor terkena kepala tube motorsikal aduhhh masa tuuu hujan lebat pula . . . basah lencun. Aku cari tempat berteduh diwarung kedai kopi tepi jalan . . . mmmmm 'part of the games" Ada hikmah ! Selepas replace tube hujan tak reda jugak . . . so, no choice ! Ride gak dlm hujan ke SP. Di kawasan antara Tikam Batu ke Simpang ke Pinang Tunggal gelap sedikit kerana lampu tepi jalan dlm jarak 200m tiap satu. Kalau sesiapa perasan 'area Pinang Tunggal' niii pun, dulu2 sekitar tahun 70an banyak 'misteri' ! Masa lalu kat kawasan niiii aku terdengar bunyi babi hutan . . . kuat tentu Besar ! Berdegup gak jantung aku . . . ingatkan 'misteri nusantara' eeeee . . . Aku rasa tak sesuai 'solo ride route' ini waktu malam. Malas nak cerita panjang2 laluan Pinang Tunggal niii . . . mungkin riders 'orang lama' dari kawasan Tikam Batu & Pinang Tunggal lebih arif. . . . Remang Bulu Roma ' . . . Jangan Pandang Belakang he he he ! Sampai SP lebih kurang jam 11.30 mlm . . . Al-hamdulillah . . . !
mmmm menu biasa . . . tapi kegemaran aku kat umah !

The Rides :
  • SP ~ Butterworth ~ SP : Watch out for the heavy traffic. . .!
  • Not recommended for Solo Night Ride esply Tikam Batu ~ Spg Pinang Tunggal . . . . !
  • But . . . kalau nak kayuh gak, "jangan pandang belakang" !

10 comments:

said TRJ said...

Salam Cik Ramly!
Patut la kuat, p kerja pun kayuh,
pakai 2.1 lagi,x pandang belakang
pula tu, malam-malam pun kayuh juga.
Team PENYAMUN kena hati-hati la kali ni.

KAYUH TETAP KAYUH.

ramly sp said...

Salam Said trj> kerja sambil riadah . . .! aku tak mau balik mlm dah. Seram lalu kat kawasan Jambatan Merdeka & Pinang Tunggal . . .! Abg aku dulu kerja dgn skkt UTC. Bas bhenti ambil penumpang kat P Tunggal . . .'dia' naik, bayar tambang. Konduktor p depan bual2 dgn drive dok sat 'tawa mengilai' keluar tingkap bas . . . dua2 pekerja tsb terus balik stesyen bas SP. Dua2 demam . . . pelik tapi mungkin juga benar. Kena panggil Mistri Nusantara buat 'shooting' area niii . . . !

Zamrady Ariffin said...

Salam tuan ramly,

Pedulikan apa orang nak kata abgly, depa sebenornye jeles tengok kita , kalau boleh depa nak join tuu tapi tak cukup semangat! Soal sholat dan berkayuh tak de kene mengena! ade orang duduk ofis aircond, rumah air cond time sholat ziiinnnggg miss! teruskan abgly, nanti bila kita kayuh, kita jemaah sama sama kat musolah ye,

p/s saya punya trip kena postphone pasai komitmen keluarga, tapi planning diteruskan.

Anonymous said...

Tabik tuan...hormat diraja......i love you baby.......ChuJr

ramly sp said...

Tn Zamrady & CHu Jr> thanks. Biasalah Bos ! Bukan boleh ambil 'pot' sangat bila kita 'open comments' pd semua . . . tak kisah ! BTW . . . ! Keep in touch Tuan !

p/s Chu Jr . . .hormat d raja ? ha ha ha !

Epi Cranking !

Nizam said...

BangLy.. lama tak kayuh sama2. Ada keja apa kat Penang sampai malam baru sampai. Pasal solat tu... biar pi kat depa lah. Allah tau apa yg kita buat. Takkan nak habaq berhenti sembahyang jemaah ka bla..bla. Mungkin bila orang nampak pakai short pandangan tu agak negatif.... So epi cranking bro. Nampak macam dah berat ke arah iron man. hehehehe

Anonymous said...

18/03/09 JAM 1.07 KAT SIMPANG PINANG TUNGGAL JUMPA BANGLI DOK KAYUH TENGAH REMBANG MENUJU PENANG.

P/S BETUL KA BANG LI ATAU MISTERI NUSANTARA....HE HE HE jamil-astana

zanKX said...

said TRJ,
penyamun pun perasan kena ride sp-betong nih..
tiap ptg ujan kat kangaq.. dok tgk sj gerek tuh..

p/s: said, awat nama tak dak dlm list sp-betong.. tak dpt kelulusan menteri ke? hehekeke

ramly SP said...

Jamil> maaf lewat reply. baru balik outing. Tak salah orang memang 'nusantara rembang'. awat tak jadi macam tuuu said trj & yusof minta aku singgah tempat dia org minum last2 aku lewat bertolah ke Penang. X pa rai kawan2.
Bila2 rasa nak join ride dgn kami bgtau laa . . . salam

仔仔 said...

徵信社,尋人,偵探,偵探社,徵才,私家偵探,徵信,徵信社,徵信公司,抓猴,出軌,婚姻,劈腿,感情,第三者,婚外情,一夜情,小老婆,外遇,商標,市場調查,公平交易法,抓姦,債務,債務協商,應收帳款,詐欺,離婚,監護權,法律諮詢,法律常識,離婚諮詢,錄音,找人,追蹤器,GPS,徵信,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信社