Saturday, July 12, 2008

Short Ride, Long Write !

"Wang Tepus's The Killer Climb"
(Lewat publish kerana menunggu kelulusan drpd LOSO)
(Note : Catatan ini hanya pandangan aku semata2, utk berkongsi dgn kawan2)


Date : 11th Jul 2008
Time : 15.30
Dist : 20 km (plan), Actual Ride (8 km only)
Route & Place : Wang Tepus's Logging Trail, Jitra Kedah.
Riders : TRM, RedFlags and ramlySP. 24 riders

Ini bukan pertama kali aku menerima 'offer' menarik dari Red Flag http://mtbjitra.blogspot.com/ utk ride bersama mereka di kawasan Jitra. Sebelum ni pun Jeff, Ed, Ai, rockers, comelfz dah berkali-kali 'offer', tapi aku tak dapat bersama. Bukan aku jual mahal Bro, masalahnya cuti hujung minggu kita tak sama. Kebetulan ada kerja kat UUM, aku call & confirm to have 'an easy ride' with Red Flag & TRM which was initially propose by Ron from TRM http://zankx.blogspot.com/ "Ron try to convince me about Wang Tepus's logging trail, was a beautiful & scenic ride". My friend, our nature was 'destroy' by logging xtvts!

So, mlm Khamis mlm Jumaat aku dah ada kat Kg Surau Utam Aji Perlis di rumah abang ipar. Sempat call Kie from NXT riders http://northen-xtrailers.blogspot.com/ utk berjumpa (sblum ni cuma kenal melalui chat ajer) dan hari sempat berjumpa. . . tak jauh pun dari rumah abg ipar aku. Gambar dia kat bawah, mentalnye kuat. Keep it Up Bro ! Malam tuu juga aku ambil kesempatan utk berjumpa kawan2 dari TRM Zankx, Loso, Shuhaimi, Suhaizi, Hj Che Ros, Hj nan (penguruih) Hj Shuib semua dah ada kat Markas TRM (warung che ah). Solute Bro, seronok jumpa hangpa semua. Kalau ikut record, persahabatan kami masih baru tak sampai setahun jagung tapi disebabkan "satu kepala, kaki lain-lain" macam dah kenal berpuluh tahun. Hangpa tau laaa kalau sembang dgn TRM kena tahan telinga laaaa . . . gurau/lawak depa kasaq sikit. Jgn cepat burok sangka, hati depa baik2 belaka. Ada kawan yg boleh gurau sepak terajang tapi ada kawan tak boleh buat macam tuuuu . . . hangpa bagi rating sendiri !

Kie NXT Rider !
Aku suka kawan yg boleh bergurau sepak terajang, kutuk mengutuk rasa lebih mesra (tapi tak pernah sepak orang pun) ! . . . . "Kasar tapi Mesra & Akrab". Mlm tuu nampak gak LOSO begitu teruja dgn trail balak niii. Siap bawa laptop lagi tunjukkan trail yg mencabar itu. Kalau yg kaki kayuh lasak, sapa pun akan teruja utk ride . . . !

Ptg Jumaat, kat meet point awai2 lagi LOSO gurau dgn aku "abang Li, semalam tak leh tidoq laa dok rayan (asyik) macam nak pi rombongan he he he ". Dan bila dia tengok aku masukkan ayaq dlm camelbak dia usik aku lagi "wooiii abg Li, hari ni kita kayuh 2o km ajer" sambil dia warm up ke hulu ke hilir . . . bila nak ride ni ?

Aku juga berjumpa dgn Mael & friend yg rajin chat kat blog aku. Mael orang kampong Mat Kedah yg dah tak Xtreme sejak kawin ni ! Mat we r' waiting for ur' comeback ! Kalau tidak keXTREMEman anda akan gugur satu persatu. . . he he he gurau Mat. Tak gurau, tak mesra! Hang tak jumpa TRM lagi . . . kalu jumpa "lebih baik hang bawa ear plug ajer ! kalau tak pedih telinga hang nanti !

Camelbak aku nii penuh dgn 'survival kits' dan dah beberapa kali menjamu kawan2 ketika 'kebuluran' ! Sampai aku bawa pisau pun orang gelak he he he hang nak buat apa pisau tuu ? Gambar di bawah kali ini banyak memberi pengajaran & yang sering aku postkan pada anda 'for your bedtime reading' . . . . tapi macam dok kata laa "the more we read d' more we forget' . . . unless it happen to you !
orang lain semua ride, tapi si Mamat 'hellboy' sorang ni ikut kami lari sampai atas relax ajer . . . eh eh eh giler nyer !
belum pun sampai 400m dari meet point, dah nampak trail yg "membunuh keghairahan". Mak oiiii ini yg hangpa kata 'smooth climbing niiii" pungkoq ayam betoiii ! Mael dgn scott 40 7 speed (left) tengah dok baca 'doa makan' nak ragas (climb) yg pertama . . . aminnn !

the 1st killer climb . . . . ada yg sampai terkentut-kentut hampeih betoiiii !

'easy climb yeaa ! Pungkoq hangpa !

the 2nd climb . . . kata downhill ! My Endless Pain !

i don't have enough balls 2b like him . . . Bro lets break d' speed limit ! fuu yoooooh ! DH like hell & Scary Bro ! Solute ur' skill & bike handling !

mak ooiiiiii ! dah ada kat bawah (yellow circle) he release brake ! Cameraman "he's going too fast" Can't take his pics ! Just Imagine !

i don't need this bike b'cos i don't have enough "balls" like u !

"Better Be A Recreational & Sometime Dare Adventure Rider"

Ai RedFlag "hang ambek pics aku sat ". Bahana makan durian dgn pulut tengah hari tadi dgn Maj Masbah kat UUM Sintok. Tak Makan serba salah kawan2 dah jamu, so bedal ajer laa. Masa Climbing rasa macam nak muntah keluar . . . apa tidak nyer, dok belahak (sedawa) bau durian. Aduuuuuh serik dah ! Tak akan ku ulangi !

Setelah 4 km climbing . . . semua muram kerana seorang drpd sahabat kami LOSO mendapat kecederaan. Insiden ini berlaku di depan Zankx TRM "Allahhhhh ! Bedebup LOSO jatuh dlm keadaan tersembam muka ke bumi (sujud kpd alam) dari ketinggian (approx) 5 kaki. Semasa downhill dikatakan LOSO telah terbabas & silap jangkaan. Semua 24 rider membantu beliau. Terima kasih ada support rider dgn scrambler bergegas ke bawah utk mendapat bantuan 4 x 4 . Kudos & Thanks Red Flag !

LOSO TRM was badly injured ! Semua 'gauze' habis di gunakan. Daripada 24 riders, hanya seorang rakan ( X-Army) membawa First Aid Kits. I blame myself too ! Aku juga cuai hari ini kerana personel kits yg sering aku bawa tertinggal di rumah. Careless ! Selepas basuh camelbak, f/aid kits ini tidak dimasukkan semula. Kesal & 'feel sorry' ! Aku rasa sedih, pengalaman & ilmu yg ada tidak mampu membantu saudara aku ini. . . kalau kau orang berada semasa insiden ini, kau orang akan rasa apa yg aku rasa. . . . yang ada cuma baju busuk dgn peluh ! Kebanyakkan riders sengaja abaikan keselamatan diri 'survival' . . . ada yg membawa 2 botol air tanpa membawa sebarang 'survival kits' yg lain utk offroad . . . mungkin berat kut!

Bibir mulut bahagian atas/kiri terkoyak & gusi luka . . . 3 gigi bahagian atas & 2 bawah tertanggal (atau mungkin lebih). MTB memang Menyakitkan !

Darah dan gigi LOSO ! Tinggal Kenangan . . . . !

Milik siapakah GIGI ini . . . walau berkurun lama tertanggal jugaa !
(lirik asal Milik Siapakah Gadis ini . . . by Sudirman Hj Arshad)

Thanks Red Flag ! at last LOSO was rescued & 'evacuate' by 4 x 4 !

Check Point 5 (Finish) !

Riders from TRM, Red Flag, ramlysp Sungai Petani and Alor star all gather at Check Point 5. Mountain Biking Hurts ! Mountain Biking make our friendships more closer to each others . . . as from 18.00 till 22.00 ! The More We Ride, d' more lessons learned !

LOSO on "podium" . . . "where's my bike ?" Bloody hell, still looking for his Bike". Ur' bike OK maa ! no 'cut' like u' . . . . LOSO sempat bergurau dgn kami dgn bahasa isyarat (mulut dia penuh dgn 'gauze') . . . . huuu huuuu tangan kanan dia tunjuk kat bawah pusat, mungkin ini maksud dia " abang Li, mulut ajer cedera . . . . kote OK lagi . . . kami semua gelak ramai-ramai ha ha ha ! That Mountain Biking, Hurts, Pain & Fun " walaupun dalam kesakitan dia masih mampu nak bergurau dgn kami. Dia cuba menahan kesakitan/ketawa hingga terkeluar titisan air mata !
Solute you Bro . . . !
Hope u r' getting well soon & back to the Playground "

Just to Share/Lesson Learned :

  • Moutain Biking Fun & Hurts.
  • Before Ride/offroad. Check your personnel items i.e first aid kits, inner tube, mtb repair kits/bike tools, lights or small torch (jgn bawa lampu suluh ubat 6 pulok), compass, snack, water etc.
  • Riders should have some knowledge on 'first aid' of what to do when injuries occur. If u can spend alot on ur' bike, why not on ur' safety my friends ? http://health.yahoo.com/oralcare-resources/how-to-stop-bleeding-in-the-mouth/healthwise--tw9012.html
  • The most utmost : (myfriends) your full support & present there (Wad kecemasan) for about 4hrs (18.00 till 22.00) was a great 'dose' for our friend LOSO ! i.e Chief Insp Safuan mrs dia call several time "bila nak balik bang?" dia jawab "yer Yang, sattttt ajer lagi abg balik laa he he he" kami ketawakan dia . . . dia cool dan bersama kami hingga akhir (kerana kawan). Solute To All ! Keep It Up A Good Teamwork/Friendships . . . . and " See you all in next "Conditioning Ride to Mt Jerai on July 15th"
Regards - ramlysp

"Dare Adventure"

Note : Zankx TRM "please email temuramah dgn Wartawan Asing kat Hosp Jitra tuuu, tak sabar aku nak upload kat sini ha ha ha !

5 comments:

KeLoLo said...

Ish...sian kat Bro Loso.

Tapi...memang harulah mountainbiker nih. Dalam dok sakit tu..."Basikal aku mana? Basikal aku OK ka?". Hat tu dok sibuk tanya dulu.

Semoga cepat baik. Lepaih ni kena pakai gigi hat orang pakai masa boxing.

ramlySp said...

Biar hilang gigi,jangan hilang beskal !

pokcik a.k.a zouls said...

huh dasyat betol ko orang semua nih...main beskal sampai berterabur gigi...pada si mat nie jangan ler lepas nie tak mo kayuh beskal lagi...adat bermain sukan xtream nie,kalau tak ada 'stamp' kat badan org kata tak ganeh lagi.
Pokcik dah ada kat siku,lutut dan punggung...
moga cepat sembuh!

ramlySp said...

aku siku kiri & lutut ! he he he kecacatan kekal !

Administrators: zanKX & T Rex said...

UTK PENGETAHUAN POKCIK A.K.A ZOULS, CIKGU ZUL A.K.A LOSO YG MENGAJAR BIOLOGI INI ADALAH SEORANG RIDERS KAMI YG PALING DARING, DAHAGI, HONAQ, REBUS TAK HEMPUK DLL..
DGN IZIN YG EMPUNYA DIRILAH MAKA FOTONYA DIPUBLISHKAN UTK TATAPAN UMUM..