Monday, December 30, 2013

...::: Jelajah Semenanjung Malaysia :::...

Maaf - sudah berbulan 'posting' ini terperap dalam 'draft'.
Masa agak terbatas utk 'update' entry posting ini secara details. Semua memori ini
tercatat dalam buku kecil @ 'journal'.

Catatan ini sekadar 'suka-suka' & berkongsi 'keseronokan' & 'sharing d best moment'
semasa Kayuhan Solo Semenanjung Malaysia @ 'Short Tour' yang lalu.
...::: jauh sekali dari rasa riak @ 'showing off' :::...

Lama juga membuat persiapan, perancangan, latihan laluan berbukit ( klik ) & 'flat road' (klik).
Latihan dengan bebanan adalah untuk mendapatkan anggaran 'kelajuan & 'average speed'
yang mampu dibuat dalam sehari serta mengenal pasti masalah yang bakal diharungi.



...::: My Classic Bike :::...

Laluan Jelajah Semenanjung : ( klik )
Mode: Classic Road Bike / (Solo Ride)
Start Date: 7th Jun 2013
Accomplish in 17 days, approx 1,870km only.

Ikhlas - 'Kayuhan Jelajah Semenanjung Malaysia' melalui Pantai Barat, Pantai
Timur @ 'Empat Penjuru Semenanjung" mampu dibuat oleh semua rakan-rakan riders lain.

(Saya 'link' gambar2 dari album/akaun FB 'Day 1 till  Day 17' khas utk rakan2 yg tiada akaun FB )
Tuan-tuan boleh 'view' gambar-gambar ini walaupun tiada akaun FB.


...::: Day 1 :::...

Date: 7th Jun 2013
Route : Sg Petani - Taiping - Pantai Remis - Manjung,Perak
Distance: approx 200km+
Google Map: http://goo.gl/maps/3qbk5

Hanya sebulan lebih membuat persiapan & latihan. Mula bergerak seawal pagi selepas 
Solat Subuh 7hb Jun 2013. Tidak ada upacara 'flag off' dan tiada Media. Meredah kabus
pagi dengan azam & tekad  melengkapkan Jelajah Semenanjung
pada jarak waktu yang telah dirancang.

Day 1: Sg Petani - Taiping - Pantai Remis - Manjung, Perak.

1st Stop : KM 60 'for fueling' ....
Jam 12.30pm berhenti Simpang 4 Taiping 'light lunch' .... 'Friday Prayer'. 
Jam : 2.30pm meneruskan kayuhan ke Manjung.
JMT Manjung : 6 pm ((lewat 'berhenti' untuk Jumaat)

Tiada apa2 yang 'happening' untuk dikongsi pada hari pertama. Route was friendly (flat).
Cuaca panas terik. I enjoy the ride walaupun dgn bebenan yang berat.
Anggap ini semua sebagai latihan ketahan fizikal & mental.

Bermalam di rumah kosong milik 'Boss' lama di Taman Sri Manjung, Perak. 


 - Day 2 -
Rakan2 MCT menemani saya dari Manjung ke Kuala Selangor approx 147km.
Cuaca panas terik.

 
 - More Pics -

Day 3: 9th Jun 2013
Route: Kuala Selangor - Banting - Port Dickson
Distance: 140km+
http://goo.gl/maps/O0INJ

- hujan lebat 'on the way to Klang' -

- gambar2 Day 3 -

- Day 4 -
Route: P/Dickson - Linggi - Lubok China


- Day 5: Melaka to Parit Sulung, Johor
Jam 10am+ masih di Melaka.
Rakan-rakan lama semasa dalam Perkhidmatan (TLDM)
Lewat bergerak kerana luangkan masa bersama rakan-rakan.
Mereka menemi saya keluar dari Bandar Melaka.


- Lunch 'kentang putar' Large -

- Break for 'jamak' -
Saya akan berhenti kayuh sebelum jam 1 tgh hari di Masjid yang berhampiran untuk 'jamak'.
Meneruskan kayuhan setelah selesai 'jamak. Kadang-kadang terpaksa luangkan masa berbual dengan 'jemaah' yang bertanyakan pergerakan kita. Dengan rendah diri bercerita
keseronokan & pengalaman kembara seorang diri.

Ada ketika perlu minta izin untuk beredar segera utk mencapai JMT di lokasi yang hendak di tuju.
Ada yang 'offer' untuk makan & minum terpaksa di tolak kerana kesuntukan masa.


...::: Sempadan Melaka & Johor Darul Takzim :::... 


- on the way to Muar 'keep left' -

- on the way to Muar -

- panas terik -

...::: Day 6 :::...
Distance: approx 131km
Route: Parit Sulung - Senggarang - Sg Tongkang - Benut - Pontian - Tanjung Piai
Heading to .... "The Southernmost Tip of Mainland Asia"

- Safe by a second ...... nearly hit me -
'hati-hati di jalan raya dan 'alert' dengan sebarang kemungkinan'
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=4968362242281&set=pcb.4968368922448&type=1&theater



'Briyani Gam ...... early lunch'

- satu bungkus untuk 'dinner' ..... -



- "terlepas dari 'kemalangan' di atas, bergegas ride ke masjid yg berhampiran
...::: 'Thank You Allah" :::...


Heading to Tg Piai

'flat' ...... all the way to Tg Piai, Johor -






- just be nice to everyone ..... -
Saya dijemput ke Sekolah berhampiran untuk memberi 'sedikit ucapan, kata2 rangsang & kongsi' pengalaman ini dengan pelajar2 Tingkatan 6 pada keesokan harinya. Terpaksa menolak pelawaan dengan ikhlas kerana JMT Tg Piai akan terjejas. Jika tidak ..... No Problem Cikgu.


- nutrition ..... 'i prefer kelapa muda daripada power gel' -


 Penginapan 'dorm' yang hujung tuuu 'ekonomi', yg lain mahal RM 100.00 ke atas.
Receptionist menawarkan harga yang tinggi termasuk harga 'dorm'.

- Saya maklum & terbaca harga 'dorm' cuma RM 10.00 semalam.
Dia tersenyum dan saya dapat harga tersebut.

 Dorm ni RM 10.00 sahaja .....

Tidor sorang-sorang. Esok pagi : "OK ka Bang tidor kat dorm tuu ?
ha ha ha OK.....dah letih Dik, tak dengar apa2 dah :-)
- Alhamdulillah -


...::: Day 6 & Day 7 :::...
....::: Lokasi yang perlu dilawati - "Penghujung Selatan Benua Asia" ::: ....




- more pics -

Klik pada link di bawah untuk 'view' gambar-gambar sepanjang
Jelajah Semenanjung Malaysia

Day 1: 7th Jun (Sg Petani - Taiping - Manjung, Perak)
Day 2: 8th Jun ( Manjung, Perak to Kuala Selangor)

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.4943611863537.1073741835.1095947363&type=1&l=04de74a5d8


Day 4:
Port Dick - Linggi - Lubok China, Melaka

(Day 5 & Melaka to Parit Sulong. Day 6 parit Sulong to Tg Piai, Johor refer gambar atas)

Day 7

Day 8

Day 9

Day 10

Siang tak makan nasi ...... malam jaa baru 'melantak'.

  
Day 13 & 14 in Kota Bharu, Kelantan
Sarapan Pagi di Kota Bharu "yummy" .....


Day 15

Day 16: Climbing .... "Jeli, Kelantan to Tasik Banding, Perak"
Climbing dengan 'road bike' tanpa bebanan pasti memberi 'kepuasan' maxima.
Tapi climbing dengan bebanan lagi best @ 'mandi peluh' untuk sampai ke puncak.
- But I Enjoy -

1st Stop for 'photos' after long climb.

Ketika mendaki dari Jeli ke Puncak Titi Wangsa banyak kenderan membunyikan 'hon' beberapa kali sambil mengangkat tangan 'thumbs up'. Ada anak-anak kecil melambai tangan dari tempat
duduk belakang kereta, serta pemandu2 lori (kenderaan berat).

Perasaan yang sukar digambarkan. Rasa terharu dengan sokongan, dan menyuntik semangat
mendaki hingga ke Puncak Titi Wangsa.

...::: I Love Malaysia :::...


..... The Reward ....

Terasa 'malu' apabila 'banyak mata' yang memerhati ketika menghampiri kawasan 
Rehat Puncak Titi Wangsa. Terasa 'dirai' apabila ramai yang datang berbual & bertanya khabar i.e. 'dari mana Bang', 'dah berapa hari kayuh', 'sorang2 ker ?..... 'tak takut ka ?. 

Walau pun letih tapi terhibur, bersyukur & sabar berbual dengan mereka.

- Just spare your time with them ...... -

...::: Day 17 @ "End of Short Tour" :::...
- So Near Yet So Far -

After the climb .... Gunung Paku

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10200125825323812.1073741850.1095947363&type=1&l=e41839bc0f

...::: sesuatu yang unik ......"
Lokasi Tanah Perkuburan Islam ini agak unik. Kiri kanan kebun kelapa sawit dan tidak
kelihatan kampong yang berhampiran. Biasanya 'tanah kubur' berhampiran Masjid,
Surau atau berdekatan dengan kampong.

Sepanjang 17 hari 'kembara', jika melintas 'tanah perkuburan Islam' saya beri 'Salam & 
sedekah Al-Fatihah' utk 'ahli-ahli kubur'. Tidak kira sama ada Tanah Perkuburan itu 
di sebelah Kiri atau Kanan jalan. Saya tidak ingat 'berapa' jumlah tanah
perkuburan Islam yg telah di lewati sepanjang kembara.

...::: awesome :::....
.... "nak air ..... nak air" .....

...::: anak2 meluru ke arah saya: "nak air, nak air, nak buah tuu ..... nakkk :::...

Dirai dengan anak anak kecil dari kampong berhampiran. Mereka tidak berkasut, rasa terharu, rasa belas kasihan dan sayang. Walau pun ditegah oleh pemilik warung, mereka tetap mengerumuni 
saya untuk dapatkan minuman & buah2an. 

Saya kata: "tak apa Mak Cik, biar depa minum& makan bersama saya. Saya tak kisah"

'Mereka membuatkan saya rasa terhibur dan hilang rasa letih selepas meredah laluan hutan 
Kota Tinggi - Mersing ke Kuala Rompin'

-  Kerenah mereka menguji kesabaran dan keikhlasan kita -

...::: Saya Merindui Kamu Semua :::....

...::: anak ini manja dengan saya ...... 'miss u' :::....


- a few KM from Kuala Rompin -
Met 'orang kampong' from Kuala Ketil 
'smile and be nice to everyone'

- one is not enough ha ha ha -
- somewhere before Kuala Rompin -

...::: Masjid-masjid yang di'Lewati' @ Solat :::....
...::: Masjid Jamek Sultan Ibrahim, Kuala Selangor :::...
Pasti ada 'yang menyukai & mendoakan perjalanan kita', dan jangan ambil hati jika 
ada 'komen' yang negatif tentang aktiviti yang anda lakukan. Sentiasa bersangka baik. 
Tiada insan yg sempurna. 

'Just be yourself and do what you Love'

- Masjid Jamek Sultan Ibrahim, Kuala Selangor -
'sentiasa rendah diri dan hormati orang lain ...... Insya'Allah'
Allah swt akan bantu kita dalam perjalanan.

 - Kawasan Rehat (R & R) -
Meeting new friends ....... thanks for d drinks :-)

- Kemaman -
- Bob - thanks for the dinner -

...::: Terima kasih 'sarapan pagi' selepas solat Suboh :::....
- Insya'Allah, bila berkenderaan nanti akan singgah lokasi ini untuk bertemu tuan-tuan -
- Terhutang Budi -


Masjid Negeri, Melaka














Alhamdulillah - Segala Puji bagi Allah.


- 'empat penjuru' Semenanjung yg ditakluki -

Perancangan Asal : google link/maps
- Due to 'Compassionate Case' ..... Done 1,870km+ only -
Alhamdulillah, sepanjang 17 hari kembara 'tayar basikal' tak bocor.

- Terima Kasih -
Kedah, Penang, Perak, Selangor, Negeri Sembilan, Melaka, Johor,
Pahang, Terengganu and Kelantan.
- 17 days approx 1,870km -
 - Nice Foods, Nice People -
- Love you all and keep in touch -

'Jazakallahu khairan' kepada semua rakan-rakan 'for your Support' & Doa'
Saya terhutang budi dengan anda semua.


Semoga tuan-tuan semua dimewahkan dgan rezeki yg berakah, dipanjangkan usia, 
diberi keberkatan hidup, kesihatan yang baik serta kebahgiaan berpanjangan
disamping insan-insan tersayang ..... Amin

...::: Moral :::... 
  • Banyak pengajaran & pengalaman berharga diperolehi ......
  • Nilai-nilai murni .......
  • Anda tidak perlu jadi 'super strong for solo ride' but you have to train & prepare.......
  • Komited dan berdisiplin dengan 'perancangan anda'.....
  • Sentiasa bersyukur pada Allah dengan kesihatan & nikmat yang Allah swt beri
  • Jangan sombong diri dan 'malu untuk bertanya' sesuatu ......
  • Be 'self-motivated.....
  • Enjoy the ride and 'never ride just to prove yourself' ....
  • Smile and be nice to everyone .... 'put your EGO aside'
  • Have a good 'rest & sleep' ..... 
  • Maintain 'your engine fitness' i.e. eat & drink. 
  • Maintain your bike .....
  • Keep in touch with your family ....
  • Last but not least: 'Jangan tinggal Solat'.....
  • Insya'Allah ...... You Can Do It.
 ...::: La hawla wala quwwata illa billah aliyil azeem :::...
'tiada daya dan tiada kekuatan melainkan dengan (pertolongan) Allah s.w.t.'

...::: Prep. for next Tour 2014 :::...
  • Plan A : Thailand ...... ? ? ?
  • Plan B : Tour Sarawak ... ? ? ?

4 comments:

Diket said...

Assalamualaikum

Satu perjalanan yang menarik. Teruskan kayuhan semoga mendapat redha Allah.

Ramly SP said...

Waalaikum mussalam & Terima kasih ..... Insya'Allah.

junaidy photo said...

tuan memang legend

Ramly SP said...

Junaidy> kayuh suka-suka sahaja. 'Enjoying life after 50 .....'

rgds.