Wednesday, April 20, 2011

Dont busy Buy upgrades, get busy Ride Upgrades


Date
: Friday 15th Apr 2011


Route: Jerai MTB Jamboree '11
- Reverse Track
-

Dah lama tak buat kayuhan 'offroad' . . . nak dapat sebulan sekali pun susah. Bukan kerana sibuk atau 'tak ada masa' tapi lebih 'obsessed' pada 'road cycling xtvt' - esply 'long distance ride' dgn rakan2 roadie sekitar Sg Petani @ SP.

Secara jujur ~ walaupun lama-lama sekali baru 'pegang' MTB, tapi stamima @ 'kederat' tidak terjejas. Kekuatan@strength dari latihan 'road ride' banyak membantu aku dlm XC ride. Tidak ada masalah dari segi stamina atau bike handling . . . dua2 xtvt ini 'road & mtb' mempunyai 'feel' yg tersendiri. Pernah satu ketika, kerana asyik layan MTB/XC selama 2 minggu, performance 'road cycling' aku terjejas . . . dan yg paling teruk, aku tidak mampu ikut rentak kayuhan rakan2 dlm 'long distance ride'.

Dalam 'long distance ride', apabila seseorang itu tidak mampu bertahan dgn kelajuan kumpulan (peloton) i.e. 30km or 35kmn ke atas pasti rasa menyesal ....'you feel sorry for yourself'.

'The beauty in road riding' ini ~ kerana dapat berada/bergerak dalam kelompok@peleton.

Kayuhan dlm peloton memberi kepuasan pada tiap individu kerana dapat merasai semangat kerjasama kumpulan and team effort . . . and 'feel the force' utk bergerak pada satu tahap kelajuan yg ditetapkan.

Yang best apabila kita mampu bertahan dengan kelajuan peloton hingga ke satu distinasi yg ditetapkan utk berhenti @ R & R . . . . i.e. every 50km, 60km or 70km.

Begitu juga 'offroad', rasa puas apabila dapat 'tackle' beberapa halangan 'descent/ascent' dengan mudah. Walaupun hari ini buat 'road ride' 150km+ dgn rakan2 roadie, keesokkan nya masih mampu utk turut serta dlm Jamboree 40km+.

Peningkatan stamina yg dapat dirasai . . . dan kepuasan yg sukar digambarkan. Hingga kini masih aktif & enjoy 'offroad' . . . 'get busy RIDE upgrades :- )

------------------------------------------------------------------------------------

Date: Saturday 16th Apr 2011

Route: SP - Merbok - Yan - Kuala Kedah - SP

Distance: approx. 140km

Ramai rakan2 roadie sekitar SP yg hadir pagi ini. Cuaca, alhamdulillah 'terang benderang' pergi dan balik.

Unsupported ride . . . dan kayuhan ini sebagai persiapan fizikal menjelang 'Jelajah Kedah' pada hujung bulan ini. Seronok dapat berkumpul dgn rakan2 dari pelbagai latar belakang . . . . tua dan muda.... (hari tuu, 'yg tua' Cgu Din, Hj Saad dan aku dlm kategori 54, 55 dan 59th) . . . alhamdulillah dia orang dapat terima 'orang2 tua' seadanya he he he !

Komuniti baru dari Sg Petani - SPCC . . . . . ?
keahlian makin hari, makin bertambah . . .

(tak rasmi):
~> Seri Astana & SP - 33 orang (akan bertambah)
~> Rakap Cycling Team - 12 org. (akan bertambah)

Kecil tapak tangan, Banjaran Kedah kami 'tadahkan' he he he !


Kombinasi 'tua & muda' he he he


Makan tengah hari di Kuala Kedah
Apa2 pun tahniah kpd rakan2 SP. Umur bukan halangan utk kita beriadah !

------------------------------------------------------------------------------------

Date: Sunday 17th Apr 2011

"Ride with Cycling Asia, MKH & KOTRT

Route : Kulim - Sg Tengas - Gng Bongsu - Sedim - Bkt Hijau - Malau - Kulim.

Distance : 110km


Kesempatan yg ditunggu-tunggu . . . kayuhan bersama rakan MKH dan KOTRT utk coverage/article Cycling Asia. Cuaca panas terik pergi/balik.

Sekadar 'menguji' stamina dan kederat bersama rakan2 MKH & KOTRT. Rata2 mereka adalah 'riders yg hebat' dan mudah mesra.


"don't get busy BUY upgrades, . . . .better ger busy RIDE upgrades"

"if you worried about falling off the bike, you'd never get on"
~
Lance Amstrong


Before d ride
Left: Malek, Din, ramly SP, Michelle Fong

KOTRT

Bukit Hijau

MKH & KOTRT

More pictures ( click 1 )
More pictures ( click 2 )
More pictures ( click 3 )

3 comments:

Gerek Tua said...

Tn Hj, saya setuju sangat dengan pendapat Tn Hj, sebab itu satu ketika dahulu saya tak pegang langsung MTB untuk sekian lama, kerana kemaruk dengan nikmat kayuhan road bike, apa pun terima kasih atas maklumat yang dipaparkan. Keep up bro...

ramly SP said...

tenkiu Tn Hj ~ sekadar berkongsi cerita dgn kawan2 . . . secara jujur memang saya enjoy long distance ride . . . kepuasan pd tahap maxima :-)

Semoga Hj juga diberi kesihatan yg baik dr Allah swt.

was salam

ramly SP said...

thanks Hj. . . sebab itu saya dah jarang2 sertai 'mtb jamboree' yg tumbuh mcam cendawan . . . Lebih enjoy 'long distance ride' . . . kepuasan pada tahap maxima :-)