Tuesday, April 28, 2009

Bedtime Reading

Akhir2 ni aku gemar 'endurance ride' @ mtb on road. Ride dgn kawan2 dan kalau tak dak geng sorang2 pun jadi. Route kegemaran aku SP ~ Baling ~ SP, SP ~ Betong ~ SP and SP ~ Gerik ~ Banding ~ SP. Satu 'kepuasan' bila dapat bermain cuaca panas @ 'riding hot'. Kulit lengan & kaki dah makin hitam 'sun burn'. Kat 'kawasan tuuu ajer' yg putih he he he !

Entah . . .? Dulu aku ride utk 'epi-epi' ajer tapi la niii mai 'penyakit lain pulok'. Fulsus pun dah 'bersawang' lama tak 'usik'. Sekali sekala pelepas 'geram' gak dgn fulsus.

Kadang2 dok 'berangan' nak tangkap 'roadbike' dan 'set-up' bike tu macam gambar kat sebelah niii ~ baru 'sedap' utk solo long distance ride. Tapi, 'nafsu' niii perlu gak dikawal. Mula2 guna hardtail, lepas tuu beli pula fulsus . . . . la ni dah teringin roadbike pulak. Cobaannnnnn ! Buat masa sekarang biarlah aku 'survey 'dulu bike yg sesuai.

InsyaAllah ~ jika umor panjang & diizinkan Allah aku prefer utk 'mengerjakan tanggungjawab yg wajib" dahulu. Apabila beres kelak ~ baru boleh fikir fasal roadbike. Itu pun jika umor panjang. Kalau beli sekarang aku takut/asyik dok atas basikal tuuuu saja pagi petang he he he. Iman aku pun kan kuat sangat "pantang" cuit kawan2 ajak ride ~ jadi ! Astagfirullah . . . . !

~ My Reading Pleasure ~

Road Bike Sizing Guide :~>

Determining Your Road Bike Frame Size
HeightInseam LengthBike Frame Size
4'10" - 5'1"25.5” - 27”46 - 48 cm
5'0" - 5'3" 26.5" - 28" 48 - 50 cm
5'2" - 5'5" 27.5" - 29" 50 - 52 cm
5'4" - 5'7"28.5" - 30"52 - 54 cm
5'6" - 5'9"29.5" - 31"54 - 56 cm
5'8" - 5'11"30.5" - 32"56 - 58 cm
5'10" - 6'1"31.5" - 33"58 - 60 cm
6'0" - 6'3"32.5" - 34" 60 - 62 cm
6'2" - 6'5" 34.5" - 36" 62 - 64 cm

How to Size Your Bike


  • With shoes on, measure from your crotch to the floor. This gives you your inseam length.
  • Find the stand-over height on the bicycle sizing chart ("A" in the illustration at right).
  • For mountain, touring, urban and comfort bikes, the difference between your inseam length and the stand-over height should be around 2 inches; for road bikes, this difference should be around 1 inch.
Instructions

  • Step1 ~ Measure the inseam length. Stand straight against a wall.
  • Step2 ~ Keep your legs apart with a distance of 8 inches.
  • Step3 ~ Place a book firmly in the crotch area to give an impression of sitting on a bike. Make sure the back portion of the book touches the wall.
  • Step4 ~Take a tape and measure the length from the floor until the top of the book in centimeters.
  • Step5 ~ Multiply that figure with 2.54. For example, if the inseam length is 35, then the result would be 35x2.54=88.9. Again multiply the inseam length by .67. That is 88.9 x.67=59.56 rounded of to 60.
  • Step6 ~ Note that the frame size will be 60 centimeters.

Mountain Bike Sizing Guide :

Mountain Bikes - Finding the Right Size
Your HeightYour Inseam LengthBike Frame Size
4'11" - 5'3"25” - 27”13 - 15 inches
5'3" - 5'7" 27" - 29" 15 to 17 inches
5'7" - 5'11" 29" - 31" 17 to 19 inches
5'11" - 6'2"31" - 33"19 to 21 inches
6'2" - 6'4"33" - 35"21 to 23 inches
6'4" and up35" and up23 inches and up

~ insya Allah . . . . . ~

2 comments:

Riezal said...

agreed the abg ramly.. rasanya roadbike to boleh ditangguhkan.. rasa dah cukup bike yang ada tu.. itu pun abg ramly dah boleh ride jauh gila.. apa pun kayuhan tu lebih bermakna.. rasa bro ramly tunaikan tanggungjawab bro ramly tu dulu.. lebih diberkati rasanya.. mana tau lepas tu murah rezeki dapat roadbike :) insyallah.. support bro all the way.. keep it up bro :)

ramly sp said...

riezal> thanks atas doa anda. InsyaAllah dgn izin;NYA. salam